Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Народно читалище „Иван Вазов - 1941“


Местоположение: община Силистра, село Срацимир
Председател: Йордан Чешмеджиев
Секретар: Невянка Крумова
Телефон: 0879/ 329 633 | 0878 727 580
Открито през: 1941 година

Народно читалище „Иван Вазов – 1941“ е открито през 1941 година с първоначално име „Светлина“. Помещавало се е в частен дом на Мичо Рачев. Към него се открива библиотека с книги от дарители. За председател е избран Александър Жеков, а за секретар Минчо Рачев. Постепенно се закупуват – грамофон , високоговорител и 30 плочи. Читалището е било отворено до късно вечер и в него се е развивала активна културно-масова и просветна дейност.

Новата читалищна сграда е открита през 1967 година. Тя е на два етажа и разполага с киносалон - 300 места, библиотека, картинна галерия, репетиционни зали и кабинети.

Към читалището са действали множество певчески и танцови групи, като в тях са вземали участие както възрастни така и деца от местното училище.

Днес библиотеката на читалището разполага с 14 310 тома литература и с информационен център открит през 2011 година по защитен Проект „Глобални библиотеки“.

Читалището осъществи по Проект „Срацимир към корените“, връзка с наследници на прадедите си от село Садина - Област Търговище, от което са изселени преди 180 години и проведе през 2011 Първи събор - Родова среща, с тенденция да стане традиционен.


ЧиталищаИнтернет портал на читалищата в Област Силистра - www.rekits-silistra.com