Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Национален фестивал на старата градска песен "Дунавски спомени" – Силистра


Хилядолетната ни Силистра има изконни културни традиции. Добруджанският народ е изключително трудолюбив, но той умее и да танцува, и да пее, и да се весели… Силистренци уважават своите традиции и празници, поддържат ги, съхраняват ги, предават ги на идните поколения.

Неслучайно в нашия град е създаден и единственият по рода си Паметник на песента през 1910 г. в чест на Първи събор на хоровете от крайдунавските градове.

фестивал дунавски спомени

“Песните на нашият народ са го съпътствали винаги. Тя… ПЕСЕНТА…, е живот и история, настроение, тя е спомен и младост. Всяко сърце, което пее и което слуша, се радва на песента! То е младо, защото песента е извор на живот. Затова я чувстваме с цялото си сърце и душа, затова й се радваме, на колкото и години да сме“.

Неслучайно с тези слова започва началото на всяко издание на Националния фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени“. Той води началото си от 2000 г. Във всяко издание на фестивала, вече петнайсет години, присъстват от 10 до 15-16 колектива от различни краища на България и чужбина. Имали сме гости от Русия, Румъния, от българските градове - Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Русе, София, Сливен, Балчик, Ветово, Пордим, Бяла, Обзор, Казанлък, Нови пазар, Габрово, Свищов, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Кнежа, Велико Търново, Тервел и други. През всичките тези фестивални години Силистра е посрещнала над 180 колектива с близо 3600 участника. Изпети са стотици красиви и мелодични български шлагерни песни, представени са и много авторски творби. Гостували са и известни изпълнители като Даниел Спасов и Милен Иванов и други.