Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НАО "Галилео Галилей"


Местоположение: град Силистра, пк. 7500, улица "Седми септември" №61
Директор: Марлена Любенова | Телефон: 086/ 820 480 | 0894/ 419 593
E-mail: nao_ggalilej@mail.bg
НАО "Галилео Галилей"

Идеята за изграждане на Народна астрономическа обсерватория, "Галилео Галилей" в град Силистра, възниква в период, когато се очаква пълно слънчево затъмнение за територията на България.

Тя е единствената институция в северна България за популяризация на астрономическата наука, за създаване на астрономи любители и за по-нататъшното им развитие до професионално ниво, също и за разпространение постиженията на науките астрономията и космонавтиката. Ежегодно през звездната зала преминават десетки ученици и граждани, като за 15 години техният брой надхвърля 10 000 души. Предлаганите 32 лекции подпомагат усвояването на знания по околен свят, човек и природа, география, физика, астрономия, биология и философия за ученици от първи до единадесети клас.

Астрономическата обсерватория е утвърдена като единственото място в региона, в което се извършва масова работа по обучение и разбиране на науките за небесните тела и Вселената сред всички възрастови групи ученици, както и граждани. За това помагат дискусиите, семинарите, лекториите, срещите с изтъкнати учени от страната и чужбина. В помощ на обучението са и създаденият географски комплекс, който включва сбирка от минерали, скали и учебна метеорологична площадка, както и дейните членовете на астроклуб "Персей", подпомагащи дейността на обсерваторията като сътрудници.

Паралелно с учебната и популяризаторската работа, в Обсерваторията се извършва и изследователска дейност. През изминалите 15 години голям брой кръжочници имат участия и публикации в национални прояви като конференции, семинари и дискусии. Тя става естествен център за пристрастените към науката за Вселената – хора на всякаква възраст, които се обучават и правят астрономически наблюдения, давайки свой принос за развитието на науката.