Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРОГРАМА ЗА 3-ТИ МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛТАРИЯ И 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО


image 10024
Тържествена церемония - 3 март 2023 г./петък/ - 10.30 часа
На този свят ден изразяваме нашата признателност към подвига на героите, отдали живота си за свободата на България!
Тържествената церемония, посветена на 145 години от Освобождението на България, ще се проведе на 3-ти март /петък/ 2023 г. от 10.30 часа - площад "Свобода", град Силистра.
Програма:
1. Тържествена церемония:
- Ритуал по издигане на националното знаме на Република България.
- Слово от д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра;
- Изпълнение на Емили Джамбазова от Музикална студия "До Ре Ми".
2. Шествие с признателност към героите и прослава на свободата:
- Поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой;
3. Празничен концерт "С песните на България":
- ДФФ "Добруджанче" при Ансамбъл "Силистра" на НЧ "Доростол - 1870";
- Народният изпълнител Николай Славеев - Глас от Родопите.
Тази година честта да издигнат националното знаме на България имат младите и изявени граждани на Силистра:
Знаменосци:
• Михаил Михайлов Илиев - знаменосец
Ученик от 12.а клас в ПМГ "Св. Климент Охридски". Член на клуб "Васил Левски" - почетен караул и активен участник в паметни исторически събития. Прославил града ни със завоювания сребърен медал в Световния шампионат за Microsoft Office Specialist, провел се в Анахайм, Калифорния през м. юли 2022 г. Михаил бе част от отбора на България, който влезе в надпревара с над 200 участници от 13 до 22 години от цял свят. Изявите му в национални, областни и училищни състезания включват призови места в редица математически състезания - "Европейско Кенгуру", "Вергил Крумов", "Черноризец Храбър", "Математика без граници", Коледно и Великденско математическо състезание.
Асистенти:
• Мила Ивелинова Симеонова - 12 клас в Езикова гимназия "Пейо Яворов". С изявени интереси в областта на природните науки, биологията и химията. Но е и човек с творческо въображение и умения на разказвач. Затова нейните награди и постижения са свързани с литературни конкурси: І място в областен литературен конкурс за написване на есе ,, За да получиш утре трябва да дадеш днес"; І място в раздел разказ в литературния конкурс ,, Аз вечно диря…" ; ІІ място за есе и оценка отличен 6.00 в националната университетска олимпиада за ученици на Икономическия университет във Варна; І място в областния конкурс "Духът на българина
• Никол Руменова Цонева - 12 клас в Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги ,,Атанас Буров". Отличия: Стипендиант на фондация ,,Атанас Буров"; Участие в Национално състезание ,, Най-добра бизнес идея" - първо място в училищния кръг; Първо място в Национално състезание на тема ,,Моята визия за моя град към 2027 - какъв е той и как да достигнем до него"; Първо място в ,,Иновационен лагер" ; Участие в Европейско състезание ,, Млади преводачи"
Почетен караул пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой - ученици от Клуб "Млади възрожденци - Горди българчета" към Общински комитет "Васил Левски" с председател Цветана Цанова и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с ръководител Стоянка Димитрова пред трите паметника.
Община Силистра кани всички силистренци и гости на града на 3 март 2023 г. /петък/ от 10.30 ч. на площад"Свобода"!
Да споделим своята радост и гордост, че сме потомци на славен и борбен народ!

Публикувано на: 22 февруари 2023 г. / Печат