Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Кръстовден - кулминацията в празничната програма на Силистра


image 1085

Кръстовден, празникът на град Силистра, започна със света литургия в 9 ч. сутринта в църквата "Св. Св. Петър и Павел". Литургията отслужи Доростолският митрополит Амвросий, а стотици вярващи запалиха свещ за здраве и благополучие.
 Детският празник "Аз обичам моята Силистра - с красота и усмивка срещу наркотиците" обхвана площад "Свобода" и Дунавската градина, където децата намериха свобода да творят в работилничката за вълшебства, арт студиото за детски татуировки, да рисуват и играят на шах с големи фигури. Докато течеше пленера за детска рисунка, малки и големи бяха впечатлени от демонстрациите по бойни изкуства. Възпитаниците на СК "Багаин" и карате-клуб "Шото-Витяз" демонстрираха техники за самоотбрана и показаха индивидуални качества.
 В алеите на Дунавската градина малчуганите имаха възможност да се настанят удобно и да четат книжки в лятната читалня, както и да наблюдават звездите в откритата астрономическа обсерватория.
 Кръстовден бе и Ден на отворените врати - "Докосване до вечността". Безплатни посещения за гражданите и гостите на града имаше в Художествената галерия, Археологическия и Етнографския музей, Римската гробница, Природонаучния музей - Сребърна и НААР "Дуросторум - Дръстър - Силистра".
 За първи път на открито в Дунавската градина се проведе и заседание на Общинския съвет по повод празника на Силистра. На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите Нона Караджова, заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройство Николина Николова, народният представител Стефан Господинов, делегации от Италия, Румъния, Турция и г-н Владимир Климанов - генерален консул на Русия в град Русе.
 Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов връчи и „Годишният приз на Силистра” на треньорката по баскетбол Светлана Тодорова за многобройните успехи, които нейните възпитаници постигат.
 Малко по-късно, край басейна на хотел "Дръстър" се проведе конкурс по красота за най-малките красавици "Мини Мис Силистра 2012". Във възрастовите категории от 4-6г., 7-9г. и 10-12г. участваха общо 38 деца. Малките победителки бяха наградени от журито на конкурса, кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, г-жа Денка Михайлова и заместник – министър Николова.
 В късния следобед на площад "Свобода" фирми от Силистра и региона участваха в кулинарното изложение "Даровете на Добруджа". Гражданите и гостите на града имаха възможността да опитат тестени и месни изделия, както и различни видове вина.
 Гражданите имаха възможността да видят на сцената на градския площад изпълнения на оркестър "Орфей" с ръководител Георги Янев. Пожелания към жителите на Силистра отправиха кметът д-р Юлиян Найденов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, заместник-министъра на регионалното развитие Николина Николова, народният представител Стефан Господинов, областния управител Николай Димов, както и чуждестранните гости.
 За доброто настроение на гражданите празничната програма продължи с музикално--визуално лазерно шоу "Честит празник, Силистра!", а доброволци изпълниха небето с китайски фенери под надслов "Светлина срещу насилието".


Публикувано на: 14 септември 2012 г. / Печат