Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

"Сребро се ляло, ляло и ковало" - съвместна изложба на Етнографските музеи в град Силистра и град Добрич


image 1143

Художествената галерия на град Силистра посрещна ентусиазирани граждани и гости на града на 01 ноември 2012 г., от 17 ч. Повод за съвместната изложба на Регионалните исторически музеи Добрич и Силистра бе родолюбивият български празник, посветен на народните будители.

Богатият набор от носии, накити и занаятчийски инструменти представляваше голям интерес за присъстващите. Те имаха възможността да се докоснат до историята на нашите земи столетия назад във времето.

„В такива дни човек започва да търси корените си и се връща към изконните ценности“ – с тези думи бе открита изложбата от Надежда Иванова, директор на Регионален исторически музей в гр. Добрич.

Историческата стойност на изложбата открои Иван Бъчваров – директор на Регионален исторически музей – Силистра.

Областният управител г-н Николай Димов и секретарят на Областна администрация г-н Николай Колев с интерес разгледаха експозицията.

Началник отдел „Култура“ – г-жа Цветана Игнатова поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и благодари на специалистите от двата музея за труда и вложените усилия в осъществяването на тази изложба.

Изложбата „Сребро се ляло, ляло и ковало” представя експозиция на културното наследство от предците ни от недалечното минало – средата на XIX век и първите години след Освобождението. Огърлици, медальони, гривни, пръстени и прочие изкусно изработени украшения показват любовта на българката към накитите.

По населените места на днешните областни градове Добрич и Силистра се е развивал златарският занаят – с прекрасни образци на творчеството на майсторите, обслужвали естетическите потребности на българките.

В продължение на целия месец ноември граждани и ученици могат да разгледат изложбата.


Публикувано на: 02 ноември 2012 г. / Печат