Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Сребърна бе домакин на първия зимен фестивал на гърнетата


image 1183

Силистренското село Сребърна бе домакин на тазгодишния Празник на гърнетата. Стотици се включиха в зимния кулинарен фестивал, който се проведе под патронажа на кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов.
За първи път атрактивното събитие представи домашни ястия и напитки, приготвени от продукти, характерни за есенно-зимния сезон, както и свързани с крайдунавската местна кухня.
Специално жури оцени разнообразните гозби като заек по ловджийски, пълнена тиква, зелеви сарми, зимна салата, ошаф от сушени плодове, лучена яхния със сушени сини сливи, зелник бяха само част от многообразната трапеза. Както винаги досега присъстваха представители на различните етноси, за да представят заедно добруджанската кухня.
„Това неповторимо съчетание най-ярко откроява самобитните традиции и култура на хората от нашия край.“- заяви зам.-кметът Денка Михайлова в приветственото си слово.
Деца от кръжока по готварство към ОУ „Иван Вазов” в Силистра и от с. Сребърна участваха в детската готварска работилница, показвайки кулинарни умения, докато приготвят предястия, салати и сладки. В програмата бе включен и конкурс за етновизия на щанд, творчески работилници, занаятчийски ателиета, анимация за деца и възрастни, танцови и певчески изпълнения на деца и възрастни, както и фермерски пазар.
Както повелява традицията за поредна година в деня на фестивала посетителите се насладиха и на красивите изпълнения на певчески и танцови групи от цяла Добруджа.
На отличените участници бяха връчени грамоти и много предметни награди.
Факт лист Началото на Фестивала на гърнетата е поставено от Галина Панайотова и Николай Панайотов. Идеята се ражда, когато си купуват къща в съседно село. Добруджанската гостоприемност и сплотеност вдъхновяват сем. Панайотови да осъществят първото издание на фестивал и от четири години насам той редовно събира любители, ценители и професионалисти в кулинарното изкуство.


Публикувано на: 01 декември 2012 г. / Печат