Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Два повода за празник на 6 януари в село Смилец


image 1531

На 06.01.2013г. от 9:00 часа в храм „Св. Йоан Кръстител“ в село Смилец ще бъде отслужена Света литургия по повод големия християнски празник Богоявление - Йордановден.
Празничната организация включва и поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев в селото по случай 165 годишнината от рождението на българския революционер, поет и публицист.
От 18:00 часа на същия ден в центъра на селото е организирано специално тържество, където ще бъде официалното обявяване на 180 – годишния юбилей на силистренското село. Над сградата на НЧ „Светлина – 1906 - Смилец“ ще бъде разпънат транспарант със специален надпис по повод юбилея на селото, по време на това жителите на селото ще се насладят на празнична заря. Светлинното шоу се спонсорира от ПП „ГЕРБ“, съобщи за пресцентъра на Община Силистра кметът на с. Смилец г-жа Павлина Романова.

Запланувани мероприятия през 2013г. по повод 180 години с. Смилец
3 март – в памет на историка и краевед – Аврам Василев и в чест на 180 годишнината, издаване на книга „Сведения за Курти и Илия Чобанови – главни снабдители на оръжие и участници в Ботевата чета от село Караомур“.
24. 06. 2013г. Еньовден – „Магическата сила на Еньовден“ – събор на народното творчество състави от страната и гости от с. Липница, Румъния.

„Седмица на с. Смилец“ 07.10. – 13.10. 2013г.
- Изложба на снимков материал „Ние сме потомци на славен народ“ и засаждане на дърво от деца с послание към бъдещето поколение
- Литературен конкурс – есе на тема: „Роден дом, моя родна стряха!“ и презентация поднесена от най – младото поколение на село Смилец на тема – „История на село Смилец“ – награди -100.00 лв.
- Театрална постановка – 400.00лв.
- „Овцевъдството – основен поминък на Караомур“ Еко - изложба - продукти, храни и облекла от вълна и мляко;
- Футболен турнир – среща „Сокол Смилец“ – мъже и „Сокол Смилец“ – детски отбор. Награди за участвалите отбори – 400.00лв.;
- Тържествена литургия и откриване на военен паметник „В памет на загиналите за Родината“, родова среща на видния род Барабонкови – наследници на подполковник Никола Попов, загинал в Македония през Първата световна война, концерт на духов оркестър и празнични фойерверки – 500.00 лв. (сценарий, водещ и кетъринг);
- „Петковден“ – курбан за здраве, народно веселие – игри и песни с участието на танцови състави от района, финансирано от местни спонсори.

Публикувано на: 04 януари 2013 г. / Печат