Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Деца и пенсионери от село Смилец изработиха саморъчно мартенички за добра кауза


image 1536

По случай предстоящата Баба Марта, в читалище "Светлина" с.Смилец, се организира ателие за направа на мартеници съвместно с деца и пенсионери. Идеята на този проект е набирането на средства за изграждане на детски клуб " Веселие"/наименован от децата/в една от залите на читалищната сграда,който ще допринесе за развиване на уменията на децата да работят в колектив, да спортуват и организират мероприятия ,с които да се чувстват част от обществения живот на селото.
Подкрепени от своите по-възрастни и опитни предшественици - бабите, децата успяха да направят много и различни видове мартеници. Насладиха се на интересните истории и случки разказвани от техните учители за отминалите времена.
Разпределени по групи ,малките инициатори обиколиха селото с мартенички в ръце , продавайки ги с усмивка за добрата кауза по магазини и по къщи. С подкрепата на населението ,те събраха 35 лв.,които ще са първата вноска за спортния им уред за клуб " Веселие ".
В знак на благодарност за подкрепата от техните по-големи приятели, децата организираха почерпка и музикален поздрав във вече освежения бъдещ клуб, където е разположена и първата им придобивка подарък от настоятелството на читалището -тенис маса.
С приятни спомени и от двете поколения ,с танци и песни приключи един хубав,спокоен и осмислен ден за жителите на задружното село Смилец под мотото-"Заедно сме по-добри!".
Също така, на 02.03.2013 година от 18.30 часа в салона на читалище "Светлина-Смилец”, по случай 135 годишнината от Освобождението ,тези малки и талантливи деца ще влязат в ролята на техните достойни за подражание съселяни -Курти и Илия Чобаните, като поднесат възстановка на житейския им път като Ботеви четници.Почетни гости на мероприятието ще бъдат родственици на четниците и местни историци.
Нека всички родолюбиви българи заповядат на този импровизиран спектакъл поднесен ни с огромно желание от най-младото поколение на с.Смилец с надеждата, че историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.


Публикувано на: 27 февруари 2013 г. / Печат