Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Поетична вечер по повод 200 години от Успение на Софроний Врачански


image 1720

За поредна година на 01 ноември НЧ „Паисий Хилендарски – 2006“ с. Айдемир организира вечер в чест на народните будители.
Надсловът на тържеството бе „Софроний Врачански – 200г. Успение“.
Залата на кметството се оказа тясна да събере желаещите да се насладят на изпълненията на момичетата и момчетата от кръжока по художествено слово, които показаха рецитаторски и певчески умения. Гостите от НЧ „Доростол-1870“ гр. Силистра зарадваха присъстващите със своята програма.
През целия ден жители на село Айдемир имаха възможност да разгледат изложба, представена от двама местни художници – Неделчо Мошхалев и Марко Иванов.
Забележително бе участието на младия поет от селото Иван Савов, който прочете няколко нови стихотворения, с които предния ден беше завоювал първо място на конкурса „Духът на българина“. Своето есе прочете и неговият брат Димо Савов, който уверено върви по стъпките на батко си.
Доклад за значението на Софрониевото дело прочете председателят на читалището Никола Караколев, който показа оригинален препис на Софронието.
Специален гост на тържеството беше г-жа Румяна Радева, внучка на прототипа на Йовковата героиня Боряна от едноименната драма, която разказа спомените на своята баба.
Вечерта завърши с песента „Къде си, вярна ти любов народна?“ в изпълнение на всички присъстващи


Публикувано на: 04 ноември 2013 г. / Печат