Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Добрата воля заслужава признание


image 1766

Петнадесет почетни грамоти връчи БЧК днес /5.12.2013г.- четвъртък/ на добротворци от област Силистра.
“Пети декември е обявен за Международен ден на доброволеца и основна задача на доброволците от БЧК е да помагат на хората в трудност. Всички имаме нужда от съпричастие, с което да облекчаваме човешкото страдание, безпристрастно и неутрално - това каза д-р Юлиян Найденов, Председател на Областния съвет на БЧК-Силистра.
До 2016 г. дейността на червенокръстците е регламентирана с разработена за целта стратегия за дейността на организацията. БЧК е инициатор на множество дарителски кампании, между които „Дари кръв, спаси живот“, „Деца помагат на деца“ и др. Всеки, който спазва седемте принципа на червения кръст и полумесец, може да стане доброволец на МЧК.
В далечната 1880-1881 година в град Силистра е учредено дружество на организацията БЧК за председател е избран Гено Чолаков.
Държавната и местната власти винаги са подкрепяли Българския Червен кръст и многократно са демонстрирали уважение и признание към огромния принос на организацията в хуманитарната област.
Летописна книга, в която са имената на всички откроени доброволци съществува от 1964г. в Силистра. Днес в нея бяха вписани още петнасет имена на организации и личности от областта. На тържествената церемония д-р Юлиян Найденов – Председател на Областния съвет на БЧК- Силистра, награди с почетни грамоти 15- те добротворци. „За проявено човеколюбие и в знак на признателност. За утвърждаване на хуманната същност на БЧК в интерес на обществото. Доброволчеството ежегодно мобилизира за добри дела хиляди хора с добра воля. Те заслужават нашето признание!“ се казва в документа.
Имената на хората получили признание са: областният управител, кметовете на седемте общински центрове, председателите на общинските организации на БЧК в Алфатар, Ситово, Тутракан и Силистра, на БМЧК, Дружеството на инвалидите и журналистът - кореспондент на БТА –Пеньо Пенев за дългогодишен принос и партньорство.
Д-р Найденов приветства с благодарност всички отличени. Той също е сред наградените в качеството си на кмет съдействал в дейността на БЧК организацията.
За седма поредна година Областната организация на БЧК в Силистра реализира проект „Топъл обяд”, съфинансиран от НС на БЧК и партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. Тази година проектът се осъществява в СОУ ”Н.Й.Вапцаров”, целта е да се осигури пълноценен топъл обяд за 30 ученици с възможностти, които са по определените критерии: сираци, полусираци или деца на самотни родители; ученици с психически или физически увреждания; ученици с безработни един или двама родители или настойници; деца от многодетни семейства и семейства с близнаци.
Продължителността на проекта е от 1 декември 2013 г. до 31 март 2014 г., като стойността на един обяд за дете е 2 лева. Общият бюджет е 4 440 лв., като от тях 3 108,00 лв. от НС на БЧК и ПМБ към БЧК, а 1 332,00 лв. са принос на благотворители.


Публикувано на: 05 декември 2013 г. / Печат