Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Дванадесет коледарски групи се надпяваха в предпразничния 22 декември


image 1814

На 22 декември 2013 година се проведе 19-тия коледарски фестивал „Стани нине, господине“, който е под патронажа на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и се организира от дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Силистра.
Фестивалът има конкурсен характер. Тази година председател на журито бе г-жа Людмила Григорова – етнограф, фолклорист, диригент и продуцент. Дванадесет коледарски групи от общината се събраха в салона на общината за да припомнят българските традиции и обичаи по Коледа. Облечени в автентичните за китния Добруджански край носии, участниците на възраст от 10 до 80 години, пяха и наричаха за здраве и благополучие.
От името на д-р Юлиян Найденов, началник отдел „Култура“ г-жа Цветана Игнатова благодари на всички за творческия дух и постоянството в следването на една възвишена мисия,каквато е съхранението на българския фолклор и народно творчество и пожела благополучие и успехи през следващата 2014 година.
Тържеството уважи и народният представител Стефан Господинов, който пожела на всички да са единни и задружни през 2014 година, защото така ще се радваме на повече успехи и добруване.
Във фестивала участваха коледарските групи при читалища от селата Бабук, Калипетрово, Проф. Иширково, Сребърна, Айдемир, Срацимир, Смилец, коледарска група при ансамбъл „Добруджа“, детска коледарска група при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
На първо място при детските коледарски групи се класираха Детска коледарска група при НЧ „Светлина-1906“ – село Смилец. Поради изключително доброто представяне на всички групи, журито бе затруднено в избора на първо място при мъжките коледарски групи и отличи две първи места – групата на НЧ „Иван Вазов-1941“ – село Срацимир и групата на НЧ „Родолюбие-2006“ – село Айдемир.
Със своята сърцата игра, коледарските групи за пореден път показаха най-старите традиции, преминали през превратностите на времето и доказаха че традицията е запазила автентичността си и до днес.


Публикувано на: 22 декември 2013 г. / Печат