Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Десетки жители и гости на Айдемир се събраха за кукерския празник въпреки лошото време


image 1914

Четири кукерски групи и двадесет и девет индивидуални участника се "надиграваха" в 39 -то издание на фестивала "Празник на кукерите и маските". Въпреки дъждовното и мрачно време, кукерите спазиха обичая да се събират на големия християнски празник - Сирни заговезни.  Организиратори на проявата са НЧ "Родолюбие - 2006" с. Айдемир, Кметство Айдемир и Община Силистра.

Домакинът на събитието - кметът на село Айдемир г-н Денчо Георгиев -  откри фестивала и благодари на присъстващите, които въпреки силния дъжд, бяха дошли да погледат уникалния народен обичай.

Тази година най-малкият кукер бе Карина Радославова, която е само на годинка и половина. Най-възрастният кукер бе Димитър Съботинов - на седемдесет години. Той участва във фестивала заедно със своите син и внук в обичая "заораване". Фестивалът е с конкурсен характер, като тази година бяха присъдени три I -ви места: за най-оригинален танц на НЧ "Пробуда - 1940" село Калипетрово, за най-оригинални костюми - на НЧ "Родолюбие - 2006" и за най-добро цялостно представяне на НЧ "Просвета-1926" от кв. "Макак" - гр. Шумен. Наградният фонд за първите места в трите категории бе осигурен от Община Силистра. Също така, всички участници бяха поощрени с грамоти и парични награди, осигурени от НЧ "Родолюбие - 2006".

Приветствие от името на кмета на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов, поднесе заместник - кметът г-жа Денка Михайлова.  В своите думи към участници и организатори, тя сподели радост от факта, че за пореден път толкова много хора са се събрали за хубавия български празник. "Най-голямото богатство за един народ е онова, което хората са успели да съхранят в душите си през повратностите на времето." - допълни още тя.

Както обичаят повелява, във фестивала бяха разиграни традиционни кукерски ритуали - чернене с пепел за здраве, сватба, "заораване", освещаване  от селския поп.

Кукерските игри обраха аплодисментите на публиката, а пресъздаването на обичаи и ритуали върна зрителите в онази епоха на българщината, в която млади и стари са обличали маскарадните костюми и дружно са играли по мегданите.

Вечерта, след залез слънце, т.н. оралия ще бъде запалена и всички желаещи ще прескачат огъня за здраве и благополучие. Символиката на целия кукерски обичай е пречистването от злите сили и победата на светлината над мрака.


Публикувано на: 02 март 2014 г. / Печат