Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Втори областен конкурс за детски рисунки С ДУХА НА МИНАЛОТО 2014


image 2141

Изложба и награждаване, област Силистра

На 3 юни от 17.00 ч. в Регионална библиотека "Партений Павлович", гр. Силистра ще се проведе заключителният етап - изложба и награждаване на областния конкурс за детски рисунки "С духа на миналото" 2014. Темите, по които малките художници рисуваха са "Бабините гозби", "Етносите на Добруджа" и "Добруджанската къща". Певци и танцьори от Детска фолклорна формация "Добруджанче" ще повдигнат настроението на участниците в тържеството и публиката с народни ритми от добруджанския край.
Организатори на конкурса "С духа на миналото" са Община Силистра и Празник на гърнетата - кулинарният фестивал на Добруджа в партньорство с Етнографски музей - Силистра, Художествена галерия - Силистра и Регионална библиотека "Партений Павлович".
В конкурса взеха участие 112 деца и младежи на възраст от 6 до 18 години от масови училища и школи по изобразително изкуство от общините Силистра, Дулово, Главиница, Алфатар.
С въображение, творческа индивидуалност и много старание малките художници отразиха върху белия лист усещането си за традицията и познанията си за етнографията на добруджанския край. 
Целта на конкурса е да се насочи вниманието на децата и обществото към историята и етнографията на Добруджа, както и да се популяризира най - големия за региона кулинарен фестивал Празник на гърнетата, представящ автентични ястия от добруджанския край, който ще се проведе за шести пореден път на 14 юни тази година в с. Зимница, община Крушари, област Добрич.
Компетентно мнение относно етнографските елементи в рисунките беше дадено от Маргарита Миланова - етнограф в Етнографски музей - Силистра.
Председателят на журито, оценяващо рисунките е Йордан Колев, директор на Художествена галерия - Силистра.
Наградите за малките художници осигуриха:
Издателство СЛАВЕНА, Варна
Сладкарница СЛАДОСТ
Офис плюс, Варна

Изложбата може да бъде посетена в Регионална библиотека "Партений Павлович"до 15 юни.


Публикувано на: 29 май 2014 г. / Печат