Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Храмът "Света Троица" в Айдемир отбелязва 180-годишнина


image 2164

Днес най-старият църковен храм в Силистренска област - храм "Света Троица" в село Айдемир отбеляза 180-годишнината от основаването си. Той е тържествено  осветен от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. в деня, когато се чествал празника на Света Троица - Петдесетница.
Десетки граждани - жители на селото, духовенство и представители на местната власт уважиха празничната проява. Като представител на Община Силистра, гост на събитието бе Секретарят г-н Ростислав Павлов.
Тази сутрин, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий оглави светата Литургия. След благословията на духовенството, Секретарят на Община Силистра поднесе поздравления и дарове за храма от името на Кмета д-р Юлиян Найденов.
Програмата включваше изпълнения на самодейци при НЧ "Доростол -1870" - гр. Силистра и НЧ "Паисий Хилендарски-2006" - с. Айдемир.
Както църковния обичай повелява, на храмовия празник бе даден курбан за здраве.

"Света Троица" в село Айдемир е изграден през 1833 г. и един от първите в цяла Добруджа след Освобождението. Строителството му е извършено с прякото участие на българите от с. Айдемир от руски войни, които са участвали в руско-турската война от 1828-1829 г., завършила с подписването на Одринския мирен договор. Първоначално, Храмът е построен от плетени пръти и измазан с кал. 


Публикувано на: 08 юни 2014 г. / Печат