Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Археологическият музей е домакин на изложба за цар Самуил


image 2454

По повод отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил - една от най-забележителните личности в българската средновековна история, в Археологически музей - Силистра гостува изложба от фото пана "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)". Богатият снимков и информационен материал представя най-интересните исторически факти от управлението на българския владетел Самуил. Изложбата е дело на Национален археологически институт с музей при БАН и Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ "Св. Климент Охридски". Силистра е първият град след София, в който изложбата се експонира.
Проф. д-р Георги Атанасов откри изложбата и припомни на присъстващите основни исторически факти и събития цар Самуил. Той представи новата книга на проф. д-р Пламен Павлов "Векът на цар Самуил". 
Гости по време на откриването бяха: началникът на отдел "Култура" в Община Силистра -г-жа Цветана Игнатова, началникът на Областен военен отдел - подп. Ивайло Александров, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса г-н Стоян Пейчев, учители по история и други. 
Изложбата съдържа платна със средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и др. Тя е своеобразен разказ за живота на великия български владетел и неговата четвъртвековна битка с Византия, белязала края на Първата българска държава.
Експозицията е съпътствана от филм, който дава възможност на посетителите да си припомнят славната история на българския цар и драматичния завършек на живота му.
Изложбата и филма са насочени най-вече към ученическата аудитория. Ученици, студенти и всички любознателни почитатели на историческото минало ще имат възможността в продължение на 3 седмици да разгледат изложбата и видят филмите в Археологическия музей.


Публикувано на: 12 ноември 2014 г. / Печат