Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

"Ден за борба с тормоза в училище"


image 2631

Всяка година последната сряда на месец февруари е известен като "Ден за борба с тормоза в училище" (в Канада). На този ден участниците съпричастни с позицията за неприемане на тормоза в училище носят розово.

По идея на Ученическия парламент утре на 25 февруари 2015г. ученици от прогимназиалните училища в Силистра ще облекат розово , за да покажат, че не приемат тормоза във всичките му форми. Първоприемници, през 2012г., на идеята в Силистра са възпитаниците на ПГСУАУ "А. Буров". Тази година те организираха конкурс за изработване на розова фланелка с послание срещу тормоза.

Всичко започва като протест срещу инцидент станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007г. в тяхното училище група от по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващият ден тези двама ученици са решили да се организират да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче.

Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища.

Публикувано на: 24 февруари 2015 г. / Печат