Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Четиринадесет групи пяха и танцуваха за здраве и плодородие по време на XI Събор на лазарските групи в Калипетрово


image 2750

Четиринадесет лазарски групи участваха в тазгодишното издание на традиционния събор в село Калипетрово. Пролетното събитие се организира от НЧ "Пробуда - 1940", Духовния център в Калипетрово, Община Силистра и е под патронажа на Доростолския митрополит Амвросий.
Празничният ден започна с Божествена св. Литургия в храма в Калипетрово, след което всички гости и участници се събраха в китния двор на Духовния център за официалното откриване на априлското тържество. 
Поздравителни адреси от името на кмета д-р Юлиян Найденов връчи директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" в община Силистра д-р Лидия Попова. Тя поднесе дръвче - смееща се върба за храм "Св. ВМЧК Димитрий" и кошница с пролетни цветя за градината на читалището. 
С изпълнения на характерни за добруджанския край песни и наричания се представиха: ЦДГ "Здравец" и фолклорна група "Димитровче" от село Калипетрово, НЧ "Светлина - 1906" от село Смилец, НЧ "Светлина - 1942" - село Главан, НЧ "Кирил и Методий" - 1966" - гр. Силистра, НЧ "Доростол - 1870" - гр. Силистра, НЧ "Пробуда - 1910" - село Алеково и шест Клуба на пенсионера и инвалида.


Публикувано на: 04 април 2015 г. / Печат