Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Изборът на Ралица Трендафилова спечели втора награда в онлайн конкурс "Просвета"


image 2871

Изборът на Ралица Трендафилова спечели втора награда в онлайн конкурс за творческо писане на издателство "Просвета" и БНР Ралица е ученичка в Хб клас на ЕГ "П. Яворов". Избрала е да учи немски и английски език. Тя участва в третия национален конкурс за творческо писане, организиран от издателство "Просвета" и БНР. 
В деня на конкурса (28 март, 10,00 часа) всеки участник избира, по коя от възможните задачи ще пише. След това разработва темата и я изпраща. Творбите младежите пишат в реално време, като се регистрират в специално създадена за целта онлайн платформа. В оспорвана надпревара, деца от 5 до 12 клас, от цялата страна изпращат своите разкази, есета и стихотворения по зададени цитат от известен автор, начало, фраза или снимка. Темите тази година бяха: "Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука..." (Фредерик Браун) за създаване на разказ; задача за стихотворение по зададен цитат от Петя Кокудева; задача за есе по зададено начало от Тери Пратчет - "Нямам нищо против скуката. На нея можеш да разчиташ."
Eжегодно в конкурса участват над 1000 ученици. Организаторите твърдят, че и тази година са получили прекрасни разкази, есета и стихотворения, сътворени спонтанно и искрено, изпълнени с фантазия и вдъхновение. От тях след внимателно преглеждане са селектирали над 50 текста. Журито, класирало победителите, е в състав: Ангел Малинов, Венета Гаврилова, Венцислав Божинов, Калина Михова, Петя Кокудева, Силвия Чолева и Цанко Лалев, под председателството на Деян Енев.
Приемайки предизвикателството, Ралица създава свой разказ за избора, който трябва да направи героят й Йоник. Творбата показва способността на авторката да вижда в обикновеното- необикновеното, да пресътворява със силата на въображението - баналното. Разказът на Ралица изрича истини чрез нестандартната игра с образи и детайли. Говори за умението на авторката проникновено да наблюдава света. "Той отказа да направи своя избор - казва Виолетовият герой от разказа (бел. моя), - а чрез изборите си ние продължаваме напред. Промяната е неизбежна, а Йоник я отхвърли, загърби я. Без промяна няма живот. Не можеш ли да направиш избор - изчезваш."

Публикувано на: 20 май 2015 г. / Печат