Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Отчетоха съвместния проект по трансгранично сътрудничество, изпълняван от училища от Силистра и Кълъраш


image 3025

Днес в конферентната зала на хотел "Сердика" се състоя отчитането на резултатите по трансграничния проект "Стъпка по стъпка за повишаване на културата на хората за чиста околна среда в трансграничния регион Силистра - Кълъраш".

В основата му са България и Румъния, Европейският фонд за регионално развитие - програма ТГС България - Румъния, Фондация "Натура вие" - Кълъраш начело с Габриел Шебе и ОУ "Иван Вазов" - Силистра с директор Александър Кононов.

Основните цели на проекта са привличане на интереса на младите хора към екологичните проблеми на района, ангажирането им като личности в процеса по опазване на природните дадености и чистотата. На събитието присъстваха заместник-кметът "Хуманитарни дейности" в Община Силистра г-жа Денка Михайлова, началникът на РИО - Силистра, както и участниците от град Кълъраш.

Двадесет деца от силистренското училище "Иван Вазов", двадесет от Кълъраш са участвали в проекта. По проекта са реализирани семинари с екологична насоченост, които засягат политиките на Европа в областта на околната среда и климата. Учреден е Клуб на младите еколози с участието на 15 силистренски ученици от VI-в и от VII-в класове, представители на училището - участник в проекта, начело със старши учителя по биология Каталина Ангелова. Техни връстници от Румъния също се включиха в проявата. Всички заедно посетиха Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Силистра. Участваха в първата копка на бъдещата пречиствателна станция в крайдунавския град, изграждана с пари по ОПОС към Европейския съюз.

По проекта е заложено оборудване на учебна стая с 15 компютри за ползване от учениците на едно от най-предпочитаните основни училища в Силистра. ОУ "Иван Вазов" работи по три трансгранични проекта, по един от тях училището е получи 80 национални носии. Дейностите по проекта допринасят за ползотворното сътрудничество, както между органите на местната власт от двете страни на Дунав, така и между децата. Придобитите способности и компетенции ще бъдат успешен старт - за да продължат да се развиват в областта на екологията и да живеят с поглед, насочен към благополучието на утрешния ден.


Публикувано на: 24 юли 2015 г. / Печат