Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Национален пленер "Човек и природа" - Ветрен - 2015 г.


image 3045

Националният пленер "Човек и природа" - Ветрен - 2015 се провежда за 19-ти пореден път с финансовото съдействие на Община Силистра и Общински съвет - Силистра.

Тази година участват художници от Силистра и от София. Те ще създадат своите творби в красивата околност на р. Дунав, край с. Ветрен от 15 до 21 август 2015 г.

От Силистра в пленера участват художниците: Коста Дончев, Георги Куртев, Боян Вихренов, Владимир Стефанов, Таня Кулева, Калоян Гоергиев, а от София - Витали и Вили Халваджиян, Яна Караманджукова и Светлин Демирев.Димитър Кулев - председател на силистренското дружество на Съюза на художниците в България посрещна на чаша кафе председателят на Общинския съвет - д-р Мария Димитрова, кметът на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов, зам.-кметът "Хуманитарни дейности" - г-жа Денка Михайлова, представителите на медиите и гости.

Д-р Димитрова подчерта, че културата и изкуството са онези форми на общуване, които ни правят мечтатели и романтици и ни водят извън битовизма.

Д-р Найденов за поредна година разгледа символично подредените платна, които по време на празниците на Силистра ще бъдат подредени в изложбените зали на Художествената галерия. Кметът каза още, че ще продължи традицията да се правят откупки на картини, чиито автори са млади художници - участници в пленера. Техните платна са на видно място в няколко болнични отделения в Силистра и в няколко посолства в страната и чужбина. Сред тишината на Ветрен и тази година по време на пленера изкуството бе намерило убежище, далеч от градската препирня и близо до природата - в съзвучие с логото на проявата "Човек и природа".


Публикувано на: 19 август 2015 г. / Печат