Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

От месец октомври заработи Общинският приют за безстопанствени животни


image 3347

Приютът работи в партньорство със Сдружение "Закрила на безгласните" и съгласно действащите нормативни актове, срещу популацията на бездомни и безстопанствени кучета. Това са: Законът за защита на животните и Законът за ветеринарномедицинската дейност, Правилникът за дейността на приюта за безстопанствени животни при Община Силистра и Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за 2013 - 2016 г.

В момента са приютени 37 малки на възраст от 30 до 95 дни. Уловени са 17 възрастни кучета, като 9 от тях са обгрижени (кастрирани, обезпаразитени, чипирани) и съгласно Закона върнати от местата, от където са изведени. Две животни на възраст около 2 години и половина са осиновени, а едно е върнато на собственика му.

Седемте майки и техните двадесет малки са изведени от района на МБАЛ - Силистра. Всичките са под лекарско наблюдение и грижа. Малките са обезпаразитени, чипирани, паспортизирани и ваксинирани.

Директорът на Приюта Димитър Иванов обясни, че има много желаещи да осиновят кученце. За целта е необходимо в установеното работно време да направите оглед, след това да подадете заявление и да осиновите домашен любимец.

С документите регистрирате животното в Община Силистра и ако то ще живее в града - дължите годишна такса от 20 лв., а ако ще е дворно куче, на село, таксата е 3 лв.

Работещите в Приюта се надяват, животните не само да бъдат осиновени, но и да не бъдат върнати или натирени, след време на улицата, като безстопанствени.

Грижата за домашните любимци е изключителна отговорност. Въпросът с бездомните и безстопанствени кучета е отговорност на всички.


Публикувано на: 04 декември 2015 г. / Печат