Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

На 26 февруари от 17:00 ч. в Заседателната зала на Община Силистра ще бъдат наградени финалистите от Националния конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов"


image 3517

За петнадесета поредна година, Силистра е притегателен център на поетите от цялата страна. На 26.02 /петък/ от 17:00 ч. в Заседателната зала на Община Силистра ще бъдат наградени финалистите от Националния конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов". Ежегодно конкурсът е под егидата на кмета на община Силистра - д-р Юлиян Найденов. Тази година наградите ще бъдат връчени от зам.-кмета "Хуманитарни дейности", г-жа Денка Михайлова.

Конкурсът възниква като идея от група силистренски творци през декември 2001 година. В годините се превръща в национално престижно културно събитие, в което се състезава творческото своеобразие и колоритността на талантите от цяла България, за да стигне днес до юбилейното си 15-то издание.

В първите три години участват около тридесет творци само от силистренския регион, а след това се разраства и броят на участниците достига до 150, какъвто е и тази година.

През годините, с първата награда на конкурса са удостоявани, както утвърдени творци, така и млади дарования, които са откритие на този национален поетичен конкурс. В началото лауреати на конкурса са младите силистренски поети Ивайло Терзийски и Валентин Йорданов.

През различните издания председатели на журито са популярни български поети Надежда Захариева, Бойко Ламбовски, Валери Станков, Христо Черняев, силистренските поети и журналисти, членове на СБП, Симеон Манолов и Валентин Чернев, Любен Дашев, Галина Енчева, Марияна Стоянова, както и изтъкнати литературоведи като проф. Славчо Иванов - преподавател във Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев", проф. д-р Радослав Радев - преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", доц. д-р Румяна Лебедова - преподавател във Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев".

Литературното сдружение "Реката и приятели" е неизменен партньор на поетичния конкурс. От осмото издание на конкурса през 2009 година започва връчването на специалната награда на ЛС "Реката и приятели".

Публикувано на: 24 февруари 2016 г. / Печат