Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

СИЛИСТРЕНСКАТА БОРБА НАВЛЕЗЕ В СВОЯ "ЗЛАТЕН ВЕК"


image 3813

Дълго време възпитаниците на ОСУ "Дръстър" - Силистра и състезатели на СКБ "Добруджански юнак-96" - Силистра не можеха да се доберат до челни места в своя спорт. Класираха се на по-предни позиции, но все не влизаха в заветната тройка на победителите. Треньорите Мирослав Върбанов и Любомир Николов обаче не се обезсърчиха, защото вярваха, че един ден в залата по борба ще влязат деца, родени да бъдат шампиони. Продължиха да работят упорито и... чудото се случи! Три момчета дръпнаха доста пред своите съотборници благодарение на спортната си дисциплина и воля да се качат на почетната стълбичка. И тримата за една учебна година успяха не само са спечелят шампионски титли в категориите си, но и да ги дублират. Това в историята на силистренската борба никога не се е случвало, още повече, че става в една календарна спортна година. Стига се до там противникови състезатели да се отказват от двубой само при появата на НАШИТЕ борци.
Крак в началото повлече осмокласникът Денис Крумов, кат. 85 кг. През февруари, на провелото се в Сливен държавно лично първенство по свободна борба за момчета, той грабна златото с невероятните четири победи с туш - всички в рамките на 30 секунди. Съученикът му Иво Иванов, който се бори в по-тежката категория +85 кг, се окичи с бронзов медал. И оттук нататък сякаш нещо се отключи. Само две седмици след това, в началото на март в Гълъбово на международен турнир, Денис отново прегази всички и позлати победите си, доказвайки превъзходството си. Тогава освен него на почетната стълбичка се изкачи и другият осмокласник Сергин Юсеин, кат. 73 кг, за да вземе своя бронзов медал.
Окрилени от успехите на батковците си шестокласниците Радослав Колев, кат. +73 кг, и Неджиб Неджиб, кат. 73 кг, въоръжени с голяма доза хъс, малко по-късно отново през март, на държавния личен шампионат по свободна борба за деца в Горна Оряховица, буквално разгромиха конкуренцията, спечелвайки шампионските титли. През април двамата участваха в международен турнир в Добрич, където Радослав спечели отново злато, а Неджиб, който се състезава в по-голяма възрастова група, се пребори за сребърен медал. На това състезание възпитаниците на спортното училище спечелиха общо 2 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала. Денис Крумов също се отчете по шампионски и вторият златен медал блесна на гърдите му. С отличия от друг метал в категориите си се завърнаха Ерен Себахтин /бронз, кат. 47 кг/, Сергин Юсеин /бронз, кат. 73 кг/, Красимир Томов /сребро, кат. 58 кг/, Преслав Обретенов и Мирослав Петков /бронзови медали, кат. 58 кг/, Антоний Радков /бронз, кат. до 85 кг/. На провелия се на 29.04.2016 г. в Бургас Държавен лично-отборен шампионат по свободна борба за юноши, старша възраст, участваха четирима състезатели. Бронзови отличия след много оспорвани единоборства спечелиха Хаят Джемал, кат. до 84 кг, и Димитър Вичев, кат. до 50 кг. На полуфинала Хаят, след драматична схватка срещу европейския шампион Евелин Русев, загуби с разлика от 2 точки, но цялата зала стана на крака да аплодира двамата състезатели, защото демонстрираното от тях майсторство, достави удоволствие на всички присъстващи. И Димитър Вичев се постара в своята категория "муха". След две нелепи загуби постигна две великолепни победи с туш.
И след този невиждан фурор, в средата на май в Горна Оряховица, се проведе Държавен лично-отборен шампионат по свободна борба за деца. Сред оспорвани битки и силна конкуренция на 251 състезатели от 50 клуба в страната, нашите борци доказаха своята класа и добра подготовка. Неджиб Неджиб и Радослав Колев.
Информацията е на ОСУ"Дръстър".


Публикувано на: 02 юни 2016 г. / Печат