Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ТРИУМФАЛЕН ФИНАЛ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗА МЛАДИТЕ МАТЕМАТИЦИ ОТ СИЛИСТРА


image 3880

Лавров венец, седем златни медала и два бронзови за силистренските математици е равносметката от Международния турнир "Математика без граници", проведен в град Несебър от 1-ви до 3-ти юли, под патронажа на кмета на черноморския град Николай Димитров. Състезанието се провежда за трета поредна година и в него участват ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в осем възрастови групи. По регламент участниците преминават през три предварителни етапа, за да заслужат участие във финалния кръг, който дава възможност за индивидуално и отборно представяне. Тази година над 900 деца от Азърбейджан, Румъния, Русия, Турция, Узбекистан и България се включиха в натпреварата, в която честта на Силистра бе защитена от 14 ученици от ПМГ "Св. Кл. Охридски", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Отец Паисий" и СОУ "Н. Вапцаров" под ръководството на Анна Георгиева - преподавател по математика.
Петокласникът Божидар Димитров от ПМГ "Св. Кл. Охридски" е най-отличеният сред всички участници и заслужено възнаграден със златна купа, златен медал и лавров венец за най-добър математик в своята възрастова група. Като най-достойно представилия се участник от България той получи и статуетка "Математическа звезда". Най-атрактивната награда от международния форум също бе за него - купа "Шампион на шампионата". Тя се връчва от името на кмета на град Несебър на най-добрия математик в турнира. За да заслужи този трофей Божидар Димитров постигна впечатляващ резултат от максималните 100 точки.
Със златни медали в отборната надпревара се окичиха също и Симеон Димитров от 2-ри клас, от ОУ "Иван Вазов", Иван Богданов и Даниел Шиков - 5-ти клас ПМГ, Десислава Нейкова и Илко Ченев от 6-ти клас от ОУ "Отец Паисий",Рей Сато от ПМГ, а четвъртокласникът Николай Йорданов от ОУ "Иван Вазов" е отличен с бронзов медал при индивидуалното класиране.
Заслуга за развитието на математическите заложби у децата имат както техните родители, така и преподавателите им Анна Георгиева - ръководител на отбора и преподавател по математика в ПМГ, Теодор Дичев, Гинка Николова от ПМГ, Жела Добрева, Искра Добрева, Снежина Трендафилова, които също заслужават адмирации за своя труд и постоянство.


Публикувано на: 06 юли 2016 г. / Печат