Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

УРОК ПО ВЪЗРАЖДАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ- КАК СЕ ПРАВИ МАДЖУН


image 3961

Колко ли маджун/ динен мед/ ще излезе от 2 тона и половина дини?-това се питаха повечето от гостите на събора в с. Смилец ,вчера. Котлоните бяха запалени от рано сутринта , а подготовката за този ден започна от пролетта. Читалищните самодейци от НЧ"Светлина-1906",Клуб на жената "Импулс" и караомурските деца по проект"Приеми ме на село" засадиха бостан с дини.
Дарителите- радетели на българското подариха по тон дини- Тодор Тодоров- областен координатор на ГЕРБ и ЗК"Нива93". За баницата е необходимо хубаво жито - за добива сръчни български ръце. С възстановката на "Жътвата" се заеха жените- майсторки от Клуб "Импулс"- те месиха, точиха и пекоха на пещ вкусната българска баница. Яйцата за нея подари "Кипком"-местната птицеферма. На отделни щандове домакините от Смилец предлагаха на гостите си да направят динен фенер, да хапнат диня, пълна със слънчев сладък сок, да месят и точат, да бъркат с часове тавата - докато излезе вкусният маджун. За онези, които не умеят да работят хорото не спря. "На работния по му спори с музика" и "За всяко нещо си има хора"е рекъл народът.
Организаторите бяха помислили за всичко и всеки. В центъра на селото стояха указателни табели, за мястото на събитието. Ограничителни ленти показваха реда при паркиране на колите. Под навеса музикантите не щадиха себе си. На отделни щандове партньори и гости от други читалища и населени места представяха своят бит, кулинария и умения. До всеки щанд , гостоприемни и щедри гласове, подканяха минуваците.
На тържеството и гости не липсваха - за онези от далече- постеля и комфорт подари "Везни 55"- Пламен Маринов. С организаторите в едно действаха и дарителите"Дени"99 и "Актуал". Община Силистра повярва на идеята и на ентусиазма на самодейците.
"Миналата година от 300кг. дини -изкарахме 8 бурканченца маджун- каза Павлина Романова- кмет на с. Смилец. Тази година , може да е малко , но ще има за всеки".
Вероятно пак няма да стигне- защото гостите бяха стотици. От мало до голяма се трупаха да ближат тава. Един ритуал, който няма да бъде забравен, ако хора като Павлина Романова ,обединяват хората около една идея.


Публикувано на: 29 август 2016 г. / Печат