Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

131 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ


image 3979

Днес отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция всички българи на днешната дата - 6 септември, признателно си спомнят с респект и гордост за забележителната в историята на родината ни - 1885 година.
След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия.
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно, с манифест, княз Александър Първи Батенберг утвърждава официално Съединението на областта и приема да бъде титулуван за в бъдеще като княз на Северна и Южна България.
На тържествената церемония почит към знаменателната дата отдадоха стотици граждани, пред паметника на Цар Борис III. Венци и цветя поднесоха областният управител -Стоян Бонев, зам.-обласнтият управител Елина Томова, зам.-кметът Мирослав Тодоров и Цветана Игнатова - директор дирекция "Хуманитарни дейности" представители на интитуции и общественост.
В празничната програма звучаха песни на "До, ре ,ми" с ръководител -Бонка Скорчелиева и стихотворение изпълнено от Пресияна Яворова.
Честит националент празник!


Публикувано на: 06 септември 2016 г. / Печат