Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПЪРВИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР "НА МЕГДАНА, КРАЙ ЧЕШМАТА В СЕЛО БРЪЧМА"


image 4041

Съборът се провежда за първи път по идея на Читалищното настоятелство на Народно читалище "Христо Ботев" и кметския наместник на село Българка - Тодор Маринов.
Организатор на инициативата е Народно читалище "Христо Ботев" със съдействието на Клуба на инвалида и пенсионера, и кметството на селото.
През далечната 1987 година село Българка е било домакин на Събор на художествената самодейност, организиран от тогавашния Общински съвет за култура. В него са участвали състави от всички читалища на територията на Община Силистра. Сега за първи път читалище "Христо Ботев" с. Българка ще бъде не само домакин, но и организатор на инициатива, в която са заложили амбицията фолклорното събитие да се превърне в традиция.
Чешмата в центъра на с. Българка е построена през 1870 г. На територията на селото са издигнати общо 26 чешми, а в двора на почти всяка къща има по един кладенец.
До сега заявки за участие са потвърдили фолклорни състави от читалищата в селата Главан, Калипетрово, Ламбриново, двете читалища в село Българка - «В. Левски» и «Хр. Ботев» и «Доростол-1870» - Силистра с участие на фолклорна група «Златен клас» и две деца - индивидуални изпълнители на народни инструменти.
Сред участниците от клубовете на инвалида и пенсионера са тези от Дулово, Гарван и Клуб на пенсионера №3 от Силистра.
Съборът няма конкурсен характер и всички участници ще получат грамота за участие и плакет.

Заповядайте на мегдана, край чешмата в село Бръчма на 24.09.2016 г., от 10.00 ч., за да се насладите на звучните автентични български народни песни и мелодии и да се хванете на кръшното добруджанско хоро.

Публикувано на: 20 септември 2016 г. / Печат