Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

БОГОЯВЛЕНИЕ Е


image 4271

Тази година, поради влошените метеорологични условия, кръстът беше хвърлен около църквата, в голяма снежна пряспа. Всички, които проявиха желание да хванат кръста Господен се хвърлиха в пряспата. Кръста хвана Мариян Куцаров, който участва за пореден път.
Празникът започна с Архиерейска Златоустова Света литургия и Велик Богоявленски водосвет. Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с градското духовенство в храма "Свети Свети Петър и Павел" в Силистра чете молитва за здраве и благодинствие.
За здраве свещ запалиха кметът на Община Силистра - Юлиян Найденов, зам.-кметът "Финанси и икомомика"- Мирослав Тодоров, областният управител- Стоян Бонев и зам.-областният управител Елена Томова.
Традиционно проявата продължи с литийно шествие и ритуалът по хвърляне на Богоявлениския кръст. Д-р Юлиян Найденов приветства и награди всички 5 мъже, участвали в надпреварата за светия кръст. На победителя Мариян и на всички присъстващи той пожела здраве и благодатна година.
След ритуала, присъстващите се отправиха към храма, за да си вземат светена вода, която според традицията и християнския канон дарява със здраве и пречиства от злото.


Публикувано на: 06 януари 2017 г. / Печат