Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

139 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СИЛИСТРА


image 4353

С Панихида за загиналите войни за Освобождението на Силистра и България, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий започна празничния ден в Силистра.От 10,30 часа
с шествие, от катедралния храм водени от с Духовия оркестър официалните лица и обществеността се отправиха към паметната плоча на улица "Омуртаг", отбелязваща Освобождението на града.

Тържественото отбелязване на 139 години от Освобождението на Силистра започна със стихотворение, рецитирано от Николета Георгиева, член на Клуб"Млади Възрожденци". В словото си д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, каза: "Десети февруари е паметна дата за нас, силистренци.
Дата, която е въплъщение на новото начало. В него движеща сила е Свободата.
Дълъг е бил пътят към национално обединение и духовен разцвет.
Историята помни мъчениците, пламенна възрожденска дейност, саможертвата, преплитането на мъка и надежда за Освобождението на град Силистра. Нека се поклоним и си спомним за героизма на онези, които носиха кръста на вярата и борбата, за книжовниците и будителите, запалили огъня на националната свобода. Нека да не забравяме, че с кръв е извоювано нашето национално достойнство и бъдеще.
Затова, най- важното е какво ще кажем на децата си.
Заветът ни е да тачат и пазят свободата, да обичат родината си и да работят с разум и сърце, за своите деца и за България.
Благодарим Ви, че днес гордо веете българското знаме, Вие децата на Отечеството."

В словото си г-н Васил Василев - председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", подчерта ,че всеки от нас е свободата. Тъй както Апостола е говорил за нея."
Слово произнесе и Николай Тодоров - доктор по история, директор на Регионален исторически музей - Силистра. Венци и цветя пред паметната плоча поднесоха Доростолският Митрополит Амвросий, Общински съвет - Силистра, общински съветници, институции, ученици и клубовете "Млади Възрожденци"


Публикувано на: 10 февруари 2017 г. / Печат