Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРОЛЕТEН ПРАЗНИК - СЪБОР НА АЛИАНИТЕ "НЕВРУЗ"


image 4415

За трета поредна година в с. Брадвари- Община Силистра на 18 март от 10.00 ч. ще се проведе Пролетният празник - Събор на алианите "Невруз". Организатори са Община Силистра и Общинският съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, кметство село Брадвари, Народно читалище "Заря 1957" и СНЦ
"Джем".
С празника "Невруз" се изпраща зимата и се посреща пролетта. Изпълнява се ритуалният танц "Семах", в който рамо до рамо танцуват мъже и жени. Характерно за празника "Невруз" е прескачането на огън за здраве.
През 2009 година ЮНЕСКО включва празника в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а през следващата година Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен празник . "Невруз" е персийска дума и означава нов ден. Тюркските народи от Средна Азия до Балканите са го чествали от най-стари времена още от преди 7 000 години. Свързан е с пролетта, възкресяването на природата , новото начало, новото раждане. Различните народи го наричат по различен начин: Невруз, Султан невруз, меврис, кърклар. Всичките изброени наименования означават едно и също: нов ден, начало на нов живот.
Тази година в програмата на празника ще участват Групи за изпълнение на ритуала "Семах" от селата Водно и Черник от Община Дулово, от селата Севар, Мъдрево и Бисерци от Община Кубрат, Област Разград; от село Ябланово, Община Сливен; Детска и Женска танцови групи при Народно читалище "Заря - 1957", с. Брадвари. От градовете Ескишехир, Истанбул и Чорлу - Турция са поканени музиканти на традиционния за алианите инструмент саз , които ще се включат в програмата с индивидуални изпълнения.
Заповядайте на празника в с. Брадвари на 18 март от 10.00 ч.

Публикувано на: 09 март 2017 г. / Печат