Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРОЛЕТEН ПРАЗНИК - СЪБОР НА АЛИАНИТЕ "НЕВРУЗ"


image 4432

За трета поредна година алианите от община Силистра се събраха, за да отбележат един от най-големите си празници- пролетният празник "Невруз".
Организатори на събитието бяха Община Силистра и Общинският съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси,
кметство село Брадвари, Народно читалище "Заря 1957" и СНЦ "Джем".
"Невруз" е персийска дума и означава нов ден. Тюркските народи от Средна Азия до Балканите са го чествали от най-стари времена още от преди 7 000 години.
С празника "Невруз" се изпраща зимата и се посреща пролетта.
Д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, поздрави читалищните самодейци, организаторите и спонсорите на събитието. Той отбеляза: " В деня на астрономическото равноденствие, предвещаващ настъпването на пролетта и възраждането на пиродата, се възражда и надеждата на хората за по-добър живот. Бъдете здрави, продължавайте да работите активно за популяризиране на тези чудесни обичаи. Вашата дейност насърчава приятелските взаимоотношения, хармонията и общественото благополучие. Желая Ви всичко най-добро!".
Приветсвие поднесе и Константин Стоилов- ЗА председател на Общински съвет-Силистра.
Сред гостите бяха д-р Мария Стойчева, председател на Общински съвет Силистра и Цветана Игнатова- Директор дирекция "Хуманитарни дейности".
Тази година в програмата на празника участие взеха групи за изпълнение на ритуала "Семах" от селата Водно и Черник от Община Дулово, от селата Севар, Мъдрево и Бисерци от Община Кубрат, Област Разград; от село Ябланово, Община Сливен; Детска и Женска танцови групи при Народно читалище "Заря - 1957", с. Брадвари.
В програмата се включиха музиканти от Турция с индивидуални изпълнения на традиционния за алианите инструмент саз.
След официалната част на тържеството, гости и жители на Брадвари бяха поканени на трапеза с обичайните за празника - агнешко месо, солен ориз с мляко и дробсарма.
Празникът на пролетното равноденствие, означаващ в превод нов ден, се отбелязва още от 3000 г. пр.Хр. Първоначално той е бил част от обичаите на Персия, като по -късно започва да се отбелязва и в други държави.


Публикувано на: 18 март 2017 г. / Печат