Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ СБЪДВА МЕЧТИ И ПРОМЕНЯ ЖИВОТА НА СВОИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ


image 4526

Наскоро група ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов", заедно с директора на училището - г-жа Магдалена Атанасова и дългогодишният преподавател по френски език - г-жа Златка Димитрова се завърнаха от поредната си визита във Франция по европейски проект, в който участват.
Вече 4 поредна година, гимназията се включва активно в проекти към Европейската комисия. Главен координатор е госпожа Златка Димитрова.

Международният многостранен европейски проект Еразъм + КД 2 за училищни партньорства "Да споделяме нашите ценности чрез усилието е вторият успешно реализиран проект за този период. Той включва дейности, свързани със спорта , активното гражданство и европейските морални ценности. Общо шест са държавите, които участват в него. ЕГ "Пейо Яворов" си партнира с колежа в Марсилия (Франция) - "Жан Мулен", колежа в Палермо (Италия) - "Леонардо да Винчи" и други колежи от градовете: Фрайбург(Германия), Тафос (Кипър) и Каламата(Гърция).

Пътуването до Марсилия е заключителната визита, в която възможност да се включат са имали десет от възпитаниците на ЕГ. В петдневния си престой те са участвали в различни спортни и културни мероприятия заедно с ученици от другите страни, партниращи по проекта. Посетили са изключително много забележителности на града, сред които базиликата "Notre-Dame de la Garde" - "Света Богородица Пазителка", пътували са с корабче покрай "Chateau d`If" - замъкът "Иф", посетили са футболния стадион в Марсилия - домът на Олимпик Марсилия - Le stade "Velodrome" и много други. Учениците са участвали и в спортни състезания, проведени на един от плажовете на Марсилия - La Couronne.

За осъществяването на тези проекти най-голям е приносът на госпожа Златка Димитрова, която успешно поддържа непрестанна връзка и комуникация с партньорите от другите страни. Основен работен език по програмата е френският. Работата по проекта е изключително отговорна и натоварваща, но успехът на учениците, тяхната мотивация за изучаване на чужди езици и това те да са едни достойни граждани на Европейския съюз са причините тя да работи с такъв ентусиазъм и всеотдайност за реализирането на тези проекти. Друга основна причина за работата и е популяризирането на френския език, защото той е основен и обединяващ език на територията на Европейския съюз и не само.

На въпроса: "Как се осъществява подбора на учениците участващи във визитите?", г-жа Димитрова отговори: "С най-малко значение е оценката по чуждия език, защото целта е дори ученик с не толкова добри познания по езика да се мотивира. Да има възможност да се докосне до "извора" и да осъзнае какви възможности му предоставя доброто владеене на чуждия език. Важно е участието по различните дейности заложени в проекта - изготвяне на презентации на различни теми, участие в открити уроци и конкурси, подадени от Европейската комисия. Дисциплината и поведението на учениците в училище също и тяхното отношение към целия процес на обучение е друг важен критерии. Активното участие в часовете по чуждия език и желанието да научават все повече също са съществени при селекцията."

Госпожа Златка Димитрова споделя, че възпитаниците на ЕГ комуникират без никакви затруднения със своите връстници. "В комуникацията си учениците ползват поне два езика. Благодарение на знанията си, те създават приятелства и контакти, които остават и след това. Това не е просто една екскурзия. Това е възможност децата да се докоснат до културата, традициите, начина на живот на един друг народ. След пътуването, със сигурност те вече гледат по друг начин на живота и преосмислят своето бъдеще и реализация по-нататък."
Пътуването си до Марсилия учениците определят като изключително преживяване и невероятна възможност, която Езикова гимназия им предоставя. Някои от тях изготвиха презентации, с които да разкажат, покажат и споделят емоциите и преживяванията си със своите съученици.

Мария Данчева, която е ученичка от XIб клас и е една от десетте участници във визитата, споделя, че се е завърнала от Франция заредена с много положителни емоции и нови мечти. Тя е впечатлена от топлото посрещане от страна на домакините, от града и от интересната програма на престоя, която е била подготвена специално за тях. Мария е доволна от възможностите за пътуване в Европа, които получава благодарение на ЕГ. Като голям плюс в обучението си тя определя изучаването на чуждите езици. Мария владее отлично немски и френски език. За нея комуникацията на френски език по време на пътуването ѝ до Франция е била лесна. Мария споделя още: "С комуникацията в проекта нямах никакъв проблем. Не изпитвах притеснения, защото не за пръв път пътувам във Франция и съм уверена в знанията си по езика. Доволна съм, че имах възможността да упражнявам и немския език, който изучавам като първи чужд. Езиковите знания, които получавам от обучението ми в ЕГ са най-добрия старт за развитието ми и отварят пред мен врати за реализацията ми по-нататък, не само в България, а и в Европа. Радвам се, че училището ни участва в множество проекти и ни дава възможности да пътуваме в чужбина. Това ме мотивира да уча повече, за да мога един ден сама да посещавам красивите европейски градове или да живея в някой от тях."


Публикувано на: 26 април 2017 г. / Печат