Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

6 МАЙ- ГЕРГЬОВДЕН, ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ


image 4550

На 6 май, когато църквата чества подвизите на Свети Георги Победоносец, ние почитаме българската войска, окичила със славни победи знамената си, печелила храбро битки в името на България. Знайно е, че няма пленено бойно българско знаме и това ни дава още един повод за неизмерима гордост от подвизите на нашите деди. На този светъл празник се прекланяме и пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие. Свеждаме глави в знак на дълбока признателност към хилядите достойни български воини, записали в историята ни безброй победи по бойните полета на няколко страшни войни.
Да изкажат своето уважение и признателност и да отдадат почит към героизма на българската армия на тържествената церемония присъстваха: Г-жа Денка Михайлова- За кмет на Община Силистра, Ивелин Статев- гл. секретар на Областна администрация-Силистра, г-н Ростислав Павлов - секретар на Община Силистра, общински съветници, Подп. Ивайло Александров - началник Военно окръжие- Силистра, Г-н Стоян Пейчев - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Силистра, Г-н Стоян Колев - Председател на Областния съвет на ветераните от войните в Силистра и член на Централния съвет на Съюза на ветераните от войните - София, Клуб "Родолюбие", политически партии, институции, обществени организации, сдружения, училища и гражданство.
В памет на всички загинали войни бе отслужена заупокойна панихида от отец Добри Върбанов Иконом.
Стихотворението "Български войник" на Евтим Евтимов изпълни Стоимен Евгени Енчев, ученик от ІІІ-А кл. на ОУ "Иван Вазов", гр.Силистра, с класен ръководител Янка Иванова.
В словото си г-жа Денка Михайлова каза: " На този светъл християнски празник, всички ние славим нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие.
Днес категориите- мир и свобода са натоварени с още по-голяма сила и отговорност. Те са основни в развитието не само на една нация, но и на човечеството. Българинът е миролюбив и силен, но е и народ, изпълен от смелост и храброст.
Да сведем глави пред ония, които воюваха за бъдещето. Нашето признание за тяхното бойно майсторство и мъжество, е нашата клетва за Родината!
Поклон пред мотивиращата сила на българското знаме.
Знаме светиня и водач."


Публикувано на: 06 май 2017 г. / Печат