Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЕНЬОВДЕН Е- ЛЕКОВИТ И МИСТИЧЕН


image 4644

В българския празничен календар има един необикновен празник - денят на св. Йоан Кръстител и на Еньо бильобер - 24 юни, денят на Божиите и природните тайнства. 24 юни е празникът на св. Йоан Кръстител, билките, изгряващото слънце, лековитата вода. Това е празник на здравето и народната традиция.
В празника се включиха : д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, Областният управител,Ивелин Статев, Денка Михайлова - зам.-кмет"Хуманитарни дейности" на Община Силистра,
Песни , танци, наричания ,сребърски венец, занаяти, костюми с автентични носии, снимки за спомен, придадоха на празника незабравима емоция. С над 2800 чаши билков чай бяха почерпени всички гости на фестивала, който се проведе с Дунавския парк- модел на парково изкуство-място за отдих, култура и спорт..
Еньовден се корени хилядолетия назад в езическата философия и обредност на народите, живели по българските земи. От векове в България с него е свързана представата на народа ни за поврата в природата - "слънцето се завърта към зимата". С него са свързани обичаи за здраве, обич, плодородие и задомяване, както и обреди и ритуали със символичен и магически характер.
Днес, 24 ЮНИ 2017г. организаторите на празника "С билки и песни на Еньовден" подариха едно вълнуващо преживяване с аромат на билки, бабини наричания, мъдри съвети и приключения назад във времето със занаятите на нашите предци.
Организатор на събитието е Община Силистра, дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура". Празникът нямаше да бъде така богат, разнообразен и интересен, без участието на читалищата от град Силистра и селата Смилец, Сребърна, Бабук. Със своите поздрави се присъединиха и младите дарования от Детска вокална група при Фолклорна формация "Добруджанче" към НЧ "Доростол 1870" - Силистра и Фолклорна група "Росица" към Музикална студия "До Ре Ми" - гр. Силистра.Читалищата на селата Смилец и Бабук , бяха подкрепени от своите кметове- Павлина Романова и Костадин Иванов, Сребърна бе водена от Елеонора Георгиева, а силистренското читалище от гл.худ. р-л Тихомир Лефтеров и Мария Христова.


Публикувано на: 24 юни 2017 г. / Печат