Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

21-ВИ НАЦИОНАЛЕН ПЛЕНЕР "ЧОВЕК И ПРИРОДА" - ВЕТРЕН 2017


image 4746

В дните от 11 до 18 август 2017 г. се провежда Националният пленер "Човек и природа" - Ветрен - 2017. Той се организира за 21-ви пореден път на брега на река Дунав в село Ветрен. Инициативата възниква преди много години, в разговор между журналиста Любен Антонов/ почетен гражданин на Силистра, вече покойник/ и художника Стефан Пенчев, по това време председател на дружеството на Съюза на българските художници - Силистра, със съдействието, година по- късно, на Община Силистра и Общински съвет - Силистра.
Днес инициативата развива Димитър Кулев - председател на Дружеството на СБХ и мотиватор на младите си колеги, които са имена с доказани творчески заложби на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика. Сред участниците в пленера са: Христина Дренска - магистър по скулптура от град София, Ели Симеонова - скулптор от гр. София, Никола Цветанов - скулптор-магистър от град Димитровград, Христо Антонов - скулптор от град Мездра, художниците от Силистра: Калоян Георгиев, Боян Вихренов, Преслав Колев, Стефан Пенчев, Христина Гаева, Таня Кулева и Димитър Кулев, които разказаха за духа на творческия процес пред журналисти. Проф. Ангел Станев поздрави участниците в пленера. Специални гости им бяха: д-р Мария Димитрова- председател на Общински съвет - Силистра, г-жа Цветана Игнатова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общината.
Творбите от пленера ще бъдат представени в специална изложба, чието откриване ще бъде на 18 август 2017 г. в Художествена галерия - Силистра от 17.30 часа. Всеки художник, участник в пленера, ще дари своя картина на Община Силистра и Общински съвет - Силистра.


Публикувано на: 16 август 2017 г. / Печат