Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ГОДИШНИНА ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА КРАЙОВСКАТА СПОГОДБА ЗА ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ БЪЛГАРИЯ


image 4791

Община Силистра тържествено отбеляза годишнина от подписването на Крайовската спогодба за възвръщането на Южна Добруджа към България.
Открита и осветена бе паметна плоча, на входа на Дунавския парк, посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България, по инициатива на родолюбиви българи- проф. Иван Гаврилов и г-н Тодор Тодоров.
Събитието започна в 9.00ч. в храм- паметника " Св. св. Първоапостоли Петър и Павел". Заупокойна литургия за героите на България отслужи Ставрофорен иконом отец Добри Чаков. С литийно шествие в знак на почит официалните лица се отправиха към Дунавския парк.
В тържествената церемония по откриване и освещаване на паметната плоча взеха участие: Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, областният управител Ивелин Статев, дарителите проф. Иван Гаврилов и Тодор Тодоров- областен координатор на ПП ГЕРБ, проф. Димитър Игнатовски от Шуменския университет, д-р Николай Тодоров- директор на РИМ- Силистра, кметският екип, много ръководители на държавни институции, общински съветници от ГЕРБ, АБВ, Обединени Патриоти, културни институции и гражданство.
В словото си д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра каза:
" Уважаеми съграждани,
Днес е денят, в който откриваме и ще бъде осветена паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България.
Това е нашият скромен и родолюбив прочит на родната ни история. Прочит, в който ще сведем глави, ще замълчим и ще се радваме за земята си.Нека помним и тачим този свят ден.
Бурна и тежка е историята на Златна Добруджа, защото е изпълнена с много болка и страдания. Историята е наука на дати и събития на анализи и завети . Тя ни казва много, но не всичко, защото зависи от начина, по който ще я завещаем.
В този тържествен ден тук ще остане един символ на признание и той ще напомня за славната ни история. За загиналите, за признателните силистренци за това, че земята ни е част от Отечеството!
Да пребъде България!"
В празничната церемония участваха Музикална студия" До, Ре, Ми" с ръководител Бонка Скорчелиева, а на почетен караул бяха клуб"Родолюбие" .
От 11.30 ч. бе раздаден Курбан в църковния двор.
Празничната програма продължава с концерт подарък от проф. Иван Гаврилов от 18.30ч. на площад "Свобода" В него ще участват Детска вокална група при Фолклорна формация "Добруджанче", с ръководител Дариела Георгиева към НЧ "Доростол 1870" - Силистра и Христо Василев Въндев от АНПТ "Силистра" при НЧ "Доростол-1870", гр. Силистра и Володя Стоянов.


Публикувано на: 07 септември 2017 г. / Печат