Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРАЗНИКЪТ НА СИЛИСТРА -РАДОСТ И НОВИ ОЧАКВАНИЯ


image 4828
Празничните дни на Силистра тази година включваха богата и разнообразна програма. Жителите и гостите на града имаха възможност да се докоснат до автентичния български фолклор в с. Смилец по време на Фестивала на маджуна. На празника в селото присъстваха и всички делегации от побратимените градове на Силистра- Кълъръш и Слобозия/Румъния/, Сакурагава/Япония/, Ржев/Русия/, Велес/ Македония/. В програмата на културния афиш бяха реализирани и открити в Художествената галерия изложбите на Стефан Пенчев и на Ана Димитрова. Превърналият се вече в традиционен национален фестивал на старата градска песен "Дунавски спомени" се проведе за осемнадесета поредна година. Новата инициатива -пътуваща книжарница "Думи на 4 гуми" събра хора от различни възрасти, почитатели на писаното слово. Група "Хоризонт" изпълни любими български поп и рок песни.
По време на Тържественото заседание на Общинския съвет- Силистра бяха наградени отличени силистренци за тяхната обществена ангажираност. На площад"Свобода" под звуците на десетки гайди бе открит концерта по повод Кръстовден. Слово за празника поднесе д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра. Празничният концерт започна с Поли Генова и продължи до късно вечерта с музика и танци под звуците на оркестър "Канарите".
На Кръстовден стотици деца се забавляваха в празнични работилнички "Аз опознавам моя роден град и неговия бит".
Силистренецът, известен и обичан поп изпълнител - Йордан Марков, заедно с дует "Шик"/Вили и Краси Гюлмезови/ подариха много музика и радост на силистренци.
Във всяко едно от отделните културни събития, силистренци се чувстваха празнично.
Културният афиш през септември има още един акцент. Домакинството на Община Силистра в Европейските дни на наследството, тази година под мотото "Наследство и природа: пейзаж от възможности".
Специална програма от събития обхващат дните от 27 до 30 септември.
Те ще започнат с тържественото откриване и концерта на 27 септември от 18.00ч. на площад"Свобода".
За аудиторията, която предпочита да концентрира своето внимание върху
историческото наследство е предназначена Тринадесетата национална среща на музейните специалисти "Добри практики" на тема "Иновативни практики за опазването и представянето на културното наследство " .
За жителите и гостите на града ни е предвиден Ден на отворени врати на музеите и галериите в Община Силистра.

Публикувано на: 18 септември 2017 г. / Печат