Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

СИЛИСТРА Е ОФИЦИАЛЕН ДОМАКИН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО ПОД НАДСЛОВ "НАСЛЕДСТВО И ПРИРОДА - ПЕЙЗАЖ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИ" - 27-30 СЕПТЕМВРИ 2017Г.


image 4846

Програмата е отворена към обществения интерес и стартира в Художествената галерия от 14.00ч. в зала 13 с добри музейни практики.
13-ата национална среща "Добри практики" на музейните специалисти на тема "Иновативни практики за опазването и представянето на културното наследство" е на 27.09.2017 г. В 17.00ч. същия ден ще бъде дадена пресконференция за представителите на медиите в заседателната зала на Община Силистра.
Европейски дни на наследството, ще се открият тържествено от 18 ч. на площад "Свобода" (при лошо време в салона на общината до Дунавски парк), заедно с концерт с участието на с участието на деца от Детска градина "Ян Бибиян", Музикална студия "До ре ми" с ръководител Бонка Скорчелиева, "Балет Б2" с ръководител Боряна Кьосева, Ансамбъл "Ритъм" с ръководител Росен Атанасов при Народно читалище "Свети свети Кирил и Методий - 1966" гр. Силистра.

През 2017 г. България отбелязва Европейските дни на наследството за 26-и път. Обединени под общоевропейската тема "Наследство и природа- пейзаж от възможности", на територията на цялата страна ще се проведат над 280 събития, а над 100 музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец септември.

Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, а национален координатор за България е Министерството на културата. Всяка година проявата дава възможност на милиони хора да се запознаят с културното наследство на Стария континент.

В тридневната програма са включени: Информационна среща за представяне на актуални документи, свързани с политиката в областта на културното наследство (представяне на документи на Съвета на Европа, ЮНЕСКО, Европейски съюз и др.), както и на програми и финансови инструменти на различни международни организации - на 28 септември от 9,30 до 14 ч. в заседателна зала на Община Силистра; в същия ден от 17,30 ч. в ХГ е откриването на изложба с детски рисунки, посветена на Европейските дни на наследството; през целия ден на 30 септември 2017 г. - отворени врати в музеите в Силистра и в общината - Природо-научен музей в Сребърна, Етнографски и Археологически музеи в Силистра, Художествена галерия Силистра (същите институции са домакин на т.нар Класове на наследството на 27-28 септември).

Публикувано на: 26 септември 2017 г. / Печат