Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА В КАЛИПЕТРОВО


image 4931

В навечерието на храмовия празник на църквата" Св. Димитрий Солунски" в с. Калипетрово бе осветен паметник на Преподобната Димитра Киевска, известна още в канона като Матушка Димитра Доростолска.
На 18 април 2008 г. с решение на Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия) преподобна Димитра (1810-1878) бе причислена към лика на светците. До нейната канонизация у нас не се знаеше абсолютно нищо за жертвения подвиг на тази българка/ родена в Силистра/, посветила живота си на нуждите на бедните и страдащите. Почитта към нея в Киев е всеобща.
Владика Дамян сам изработва бюст- паметник на Преподобната Димитра и го дари на църквата в с. Калипетрово. Днес, той заедно със свещениците от Киевския Свето-въведенски манастир/основан от Преподобната Димитра/, свещеници от Гърция и Доростолската епархия осветиха паметника издигнат за слава на хуманизма на Матушка Димитра.
В тържествената церемония взеха участие и поднесоха венци и цветя зам.-кметовете на Община Силистра г-жа Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев, зам.-обласният управител Стоян Бонев, експерти от дирекция "Устройство на територията" и миряни.
Тази вечер ще се проведе среща с благодеятели и дарители на храма и поздравителен концерт в салона на читалището в село Калипетрово.
Утре, Димитровден църквата ще отпразнува 170 години от освещаването на храма с тържествена Архиерейска Света литургия.


Публикувано на: 25 октомври 2017 г. / Печат