Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЗА ЛИЧЕН ПРИНОС В ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ НА СИЛИСТРА


image 4945

В навечерието на Деня на народните будители- 1 ноември, Община Силистра организира тържествена церемония в чест на празника.
С грамоти за личен принос в духовното развитие на Силистра бяха отличени проф. д-р Иван Недев, г-жа Бонка Скорчелиева и за направени дарения г-н Тодор Тодоров. На тържеството присъстваха официалните лица д-р Юлиян Найденов- кмет на общината, Негово високо преосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, кметският екип: г-жа Денка Михайлова зам.-кмет "Хуманитарни дейности", д-р Мирослав Тодоров зам.-кмет "Финанси и икономика", инж. Тихомир Борачев зам.-кмет "Устройство на територията", дейци на науката, просветата и културата, творци, журналисти, общественици, граждани на Силистра.
В словото си д-р Юлиян Найденов каза: "Днес, благодарим за идеалите, които са ни наследство от всички заслужили българи. Върховен идеал е духовното единение. То ни е завещано като клетва за родолюбие. Затова този ден увековечава "паметта на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждане, на всички според делата, за да служат за пример на поколенията."
Негово преосвещенство митрополит Амвросий пожела на съгражданите ни здраве и дълъг живот и отбеляза Деня на будителите като един от най българските празници, водещ началото си от честването на 1ви ноември по стар стил на деня на Свети Йоан Рилски- един от първите будители.
Проф. д-р Иван Недев е първият хабилитиран преподавател, на който са присъдени последователно научните звания доцент и професор. Неговата целеустременост, постоянство и отдаденост на науката, съчетани със строгост и почтеност, продължават да респектират студентите и да вдъхновяват преподавателите. Тази година проф. Недев навърши 80 години и ще издаде нов научен труд в областта на анализа на съвременния български книжовен език.
Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов връчи на професора грамота и дърворезба- символ на събитието. Професорът сподели с присъстващите своите добри впечатления за развитието на Силистра и идеи за бъдещи проекти, в полза на духовното ни развитие, за които получи уверението на д-р Найденов за релизация.
Другият ни именит творец с принос в духовното развитие на града и в личностното израстване на певчески и музикални таланти, допринесъл за развитието на индивидуалността и творческото мислене на младите хора е г-жа Бонка Скорчелиева - музикален педагог и ръководител на Музикална студия "До ре ми". Тя бе отличена с грамота и дърворезба. Г-жа Скорчелиева благодари за оказаната й чест и признание и призна любовта, която влага в обучението на младите таланти на Силистра.
Г-жа Михайлова връчи грамотата Благодеятел и почетен плакет на Елица Тодорова- съпруга на г-н Тодоров за направените дарения в подкрепа на общността, за проявена инициативност и грижата към съхраняване на историята на Добруджа, събрана в енциклопедичен труд , за състраданието и човещината, за готовността да подпомага млади таланти във всички сфери на спорта и изкуството.
С поздравителни адреси г-жа Михайлова изрази признание към Вокална школа "Звездица" към НЧ "Пробуда 1940" - с. Калипетрово, с ръководител Валентин Сарафов за достойното си представяне на XXI Старопланински събор "БАЛКАН ФОЛК 2017" - Велико Търново и към групата за стари градски песни "Златна есен" към НЧ "Доростол-1870", гр. Силистра с ръководител Йорданка Димова, и към мъжката певческа група и Ансамбъла за автентичен фолклор към НЧ "Дочо Михайлов - 1906" - село Бабук с ръководител Нено Петров за успешното им участие XIV Черноморски събор "Евро фолк-2017" в Китен.
Водещ на тържественото събитие бе доц. д-р Румяна Лебедова.
Своя израз на уважение към днешния ден поднесоха Мила Николова и Валентин Ялъмов от Клуб "Амадеус" с ръководител Грета Дачева. В празничната програма участваха Рада Златева и Михаил от Музикална студия "До ре ми" с ръководител Бонка Скорчелиева.
Коктейлът , в чест на празника бе подготвен от учениците от 11 "г" и 12 "г" клас с професии "Готвач" и "Ресторантьор" на Професионалната гимназия по стопанско управление,администрация и услуги "Атанас Буров" - гр. Силистра с ръководители Росица Раданова, Стоянка Желязкова и Веселин Коматаров.


Публикувано на: 31 октомври 2017 г. / Печат