Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


image 4947

Денят на народните будители е светла дата, с признателност отредена на книжовниците, българските просветители и революционери. Това са онези хора на духа, словото и действието, които през вековете са запазили ценностите на нацията ни, на българския дух и култура. Първи ноември далеч не е само празник, той е и символ. Символ на вярата, символ на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето, символ на онова, което стои точно пред нас.
За първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ. След дълго прекъсване, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.
В хилядолетната история на Силистра образованието и културата се открояват като водещ фактор за развитието на града ни. В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други. Доказателство за това са всички настоящи творци - последователи на просветители, поети и писатели, художници и творци, чиито имена споменаваме с признателност.
Съществен е приносът на много наши съвременници за духовното развитие на Община Силистра и България.
Много са личностите от община Силистра със значим принос в духовното развитие на града и региона ни. Принос, който има отзвук в цялата ни страна и извън пределите й.
Традиция от няколко години са наградите от кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов за личен принос в духовното развитие на Община Силистра.
На този ден, в израз на благодарност и висока оценка за приноса на личности в различни сфери на културата, образованието и науката, кметът на Община Силистра връчва награди за особен принос в духовното развитие на Силистра. Отличавани са многоуважаваните наши съграждани и творци: Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий;
Художниците Йордан Маринов и Георги Куртев; Нашите млади съграждани - семейство Виктория и Денислав Деневи, които съхраняват и предават на младото поколение българските народни традиции и занаяти чрез дърворезба и изработване на кожени изделия от стария бит на българите. Инициатори на възстановката на сватбата на Манол и Елица от романа "Време разделно" на Николай Хайтов; Световноизвестният музикант с добруджански родови корени Теодосий Спасов бе отличен за запазване и предаване на културно-историческото, творческото и музикалното наследство и с принос за духовното развитие на Добруджанския край през 2016г.
На тържествената церемония за 2017г. снощи в Художествена галерия- Силистра бяха отличени: Проф. д-р Иван Недев, първият хабилитиран преподавател, на който са присъдени последователно научните звания доцент и професор. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов връчи на професора грамота и дърворезба- символ на събитието. Професорът сподели с присъстващите своите добри впечатления за развитието на Силистра и идеи за бъдещи проекти, в полза на духовното ни развитие, за които получи уверението на д-р Найденов за реализация.
Другият ни именит творец с принос в духовното развитие на града и в личностното израстване на певчески и музикални таланти, допринесъл за развитието на индивидуалността и творческото мислене на младите хора е г-жа Бонка Скорчелиева - музикален педагог и ръководител на Музикална студия "До ре ми". Тя бе отличена с грамота и дърворезба. Г-жа Скорчелиева благодари за оказаната й чест и признание и призна любовта, която влага в обучението на младите таланти на Силистра.
Г-жа Денка Михайлова връчи грамотата Благодеятел и почетен плакет на Елица Тодорова- съпруга на г-н Тодоров за направените дарения в подкрепа на общността, за проявена инициативност и грижата към съхраняване на историята на Добруджа, събрана в енциклопедичен труд , за състраданието и човещината, за готовността да подпомага млади таланти във всички сфери на спорта и изкуството.


Публикувано на: 01 ноември 2017 г. / Печат