Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

УНГАРСКИЯТ УЛТРАМАРАТОНЕЦ ПАЛ ЮЩЬОШ- ХИДВЕГИ Е ГОСТ НА ОБЩИНА СИЛИСТРА


image 5003

"Със 70 маратона за Дунав"
Унгарският ултрамаратонец Пал Ющьош-Хидвеги се готви за изключително спортно постижение, за което планира да пробяга за първи път в света цялата брегова линия на река Дунав за 70 дни по 42км на ден или общо около 3 000км.Целта на спортиста е с това свое изключително постижение в годината на ротационното унгарско председателство на Дунавската стратегия да привлече вниманието върху значението на екологичния транспорт.
Днес в заседателната зала на Община Силистра с хляб и сол г-н Хидвеги бе посрещнат от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, зам.-кмета "Хуманитарни дейности" г-жа Денка Михайлова и лекоатлети начело с треньора Илия Недков. За смисъла на проекта, за човешката воля, за състоянието на р. Дунав разказа унгарският спортист. Кметът покани г-н Хидвеги да разгледа нашия град, който е спирка само за улрамаратонеца. От своя страна г-н Хидвеги благодари на кметския екип за оказаната подкрепа и гостоприемство. Утре той заедно с деца лекоатлети ще напусне страната. Във кредото на маратонецът е записано:

"Дунав е източник не само на питейна вода, но и транспортен коридор, любимо място за отдих, културни и спортни събития. Дунавската стратегия на Европейския съюз е система за развитие на макрорегионално ниво, чиято цел е синхронизиране на секторните политики за развитие на 10-те дунавски държави, като например възстановяване качеството на водите, стимулиране употребата на устойчива енергия, управление на екологичните рискове." С тази стретегия той ще продължи да бяга.


Публикувано на: 27 ноември 2017 г. / Печат