Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НИКУЛДЕН Е


image 5026

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.
На територията на Община Силистра празнуват 837 с името Никола, 879с името Николай, 337 с името Николена, 209 с името Николинка, 83 с името Николета и 97 с името Никол.
Най- възрастният именик е родената в 1923г. Николина от Калипетрово и най- младата е Никол от същото село родена през ноември тази година.
На всички празниващи сърдечни пожелания и поздрави.

Публикувано на: 06 декември 2017 г. / Печат