Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

КУКЕРСКИ ТРАДИЦИИ


image 5150

43 -ят традиционен празник на кукерите и маските събра стотици участници от североизточна България на Сирни заговезни в с. Айдемир.
Фестивалът се организира от НЧ "Родолюбие 2006" и в него бяха представени автентични маскарадни костюми, автентични танци за гонене на зли духове и български битови ритуали. Наградният фонд тази година от организаторите е над 1500 лева и жури в състав: инж. Денчо Георгиев, Сава Савов и Тихомир Лефтеров, определи най- добрите в категориите. Най- малкият участник в празника е две годишно дете, а най- възрастният е на повече от 75 години. Поздрави за празника към участниците и гостите поднесоха кметът на селото инж. Денчо Георгиев, председателят на читалището- домакин г-н Орманджиев, и г-жа Денка Михайлова зам.-кмет "Хуманитерни дейности" на Община Силистра. Тя изрази радостта си от големия интерес към празника и прочете поздравителен адрес от името на д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра. Официални гости бяха и председателят на Общински съвет д-р Мария Димитрова, народните представители Стоян Мирчев и Александър Сабанов и общински съветници.
Празникът носи духа на пролетта и новото начало. Страшните маски и звуците на траките прогониха злите сили надалеч, за една успешна нова година. Фестивалът завърши с всеобщо хоро на площада пред читалището.


Публикувано на: 18 февруари 2018 г. / Печат