Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ТРАДИЦИОНЕН ОБЩИНСКИ ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ НА ИЗЯВЕНИ ИНДИВИДУАЛНИ ПЕВЦИ И ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ НА ДОБРУДЖАНСКА МУЗИКА "СЛАВЕИ НА ДОБРУДЖА"


image 5404

За поредна година Община Силистра, Дирекция "Хуманитарни дейности" - отдел "Култура" организира общински фолклорен концерт на изявени индивидуални певци и инструменталисти на добруджанска музика "Славеи на Добруджа". Проявата ще се реализира на 16 май /сряда/ 2018 г. от 17.30 часа на площад "Свобода" - Силистра, при лошо време в Салона на Община Силистра.
По традиция концертът събира на една сцена талантливите "славеи" на Силистра - певци и инструменталисти. Това са индивидуални изпълнители на добруджански песни и мелодии, деца и възрастни от цялата община, които имат записи по радио и телевизия, както и изяви на регионални и национални сцени. Последните няколко години се включват и оркестри за добруджанска музика.
Силистренската публика се наслаждава на изявените добруджански певци и инструменталисти и техните млади последователи, които представят местния фолклор с неговата характерност и многообразие от гласове и мелодии. Наживо всеки от нас е свидетел как добруджанецът умее да предава на бъдещото поколение българските народни песни и свирни.
Тук си дават среща няколко поколения певци, инструменталисти, оркестри и ценители на фолклора.
От по-старото поколение се открояват имена като: Димитър Нанков - характерен добруджански акордеонист с много записи по БНР и телевизия; емблематичното име на добруджанския певец - Георги Жеков, който вече не е между живите, но остави голямо певческо наследство в БНР, Йорданка Калинова, Ненка Тодорова, Петкана Колева - певици и мн. мн. др.
От по младото поколение: Валентин Сарафов - акордеонист, Димитър Русев - гъдулар и акордеонист, Йордан Димитров - гайдари, Петър Петров, Росица Димитрова, Нели Кардашева, Димитричка Костадинова, Цеца Морарова, Недка Симеонова, Христо Въндев - певци и др.
Концертът носи очарованието на таланта, неповторимата атмосфера на съхранените добруджански традиции, красотата на песента, необятната сила на нашия фолклор, истинско богатство на българския дух и култура.
Проявата не е с конкурсен характер и се посреща с изключителен интерес от силистренската общественост и публика.
Община Силистра - Дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура", кани всички любители на народната музика заедно да се насладим на българската песен и свирня на 16 май /сряда/ 2018 г. от 17.30 часа на площад "Свобода" - Силистра, при лошо време в Салона на Община Силистра.
Заповядайте!

Публикувано на: 16 май 2018 г. / Печат