Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ДНЕС, БЕ ОТКРИТА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ВАСИЛА ВЪЛЧЕВА НА ВХОДА НА ЧИТАЛИЩЕТО В С. КАЛИПЕТРОВО


image 5475

Родена на 20 май 1906 г. в с. Калипетрово в семейството на един от най-старите родове в Добруджа. На 7 години тя запява за пръв път "Я изгрей, слънчо". Наследила таланта от баба си, Бойка Курдуманова, която също е била прочута народна певица в селото и околията. Историческите данни разказват, че през 1962 г. в съпровод на Странджанската група, Васила Вълчева прави първите 5 записи напесни в Българското национално радио. За поколенията са запазени над 1400 автентични текста и мелодии на песни, изпети от Васила Вълчева. По сведения на певицата са описани десетки народни обичаи и традиции. Всички те се съхраняват и до днес в Института по фолклористика и музикознание при БАН.
В началото на церемонията бе прерязана лента от гостите на празника:Денка Михайлова зам.-кмет на общината, Пеньо Пенев кмет на селото и Крути Иванов ,председател на НЧ"Пробуда 1940", Йордан Борисов- общински съветник от ПП ГЕРБ Освещаването извърши Ставрофорен иконом отец Добри Чаков.

В словото си г-жа Михайлова каза:"
Личности като тази трябва да пазим не само в сърцата си, а и да почитаме. Паметна плоча е точно такъв израз на преклонение пред силата на родолюбието на баба Васила.

Името на Васила Вълчева е синоним за национална култура, традиции и духовно богатство- послание за поколенията.
Слава за таланта на Васила Вълчева и завещаното ни от нея!"
По повод 11-тото издание на конкурса "С песните на Васила Вълчева ", г-жа Михайлова връчи поздравителни адреси от кмета д-р Юлиян Найденов и областния управител на Силистра Ивелин Статев.


Публикувано на: 10 юни 2018 г. / Печат