Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

УЪРКШОП В ПГМТ "ВЛ. КОМАРОВ"


image 5479

"Как да постигнем по - добри взаимоотношения с другите?"

Днес 11 юни, 2018г. представители на УСУ, 9 а., 9 в. класове и г- жа Т. Кинджакова проведоха последното свое планирано мероприятие за настоящата учебна година. Темата на разговора беше "Как да постигнем по- добри взаимоотношения с другите?" или по-точно да се научим да изразяваме себе си като проявяваме асертивност без да нараняваме другите около нас.
С помощта на Иво и Ваньо от 11а. клас, учениците се запознаха с "Ти"- посланието и "Аз"- посланието, като алтернативно поведение, което наранява или съхранява околните и нас самите. Оказа се, че ако ползваме "Ти"- посланието ние оценяваме поведението и думите на другия и съответно го нараняваме. Оценяването води до дистанциране, дистанцирането пък е елемент на различието. Езикът цели да превърне звука в израз на мисълта. Думите преобръщат нагласите на съзнанието, поради което при общуване е по-добре да ползваме "Аз"- посланието. То е форма на асертивно поведение - помага при общуването с другите хора и допринася за точно, ефективно и пълноценно разбиране. "Аз"- посланието посочва как съм се чувствал, какво ми е въздействало, как ми е въздействало и защо ми е въздействало - казвам причината за това мое чувство. Ако се опитаме да прилагаме "Аз"- посланията докато станат наш начин на общуване, то със сигурност ще подобрим взаимоотношенията си с другите и ще се предпазим от желанието да търсим начини да отмъщаваме.
А по време на интерактивната игра "Светофар", учениците сами предложиха добри думи, които винаги ни дават зелена светлина за общуване, както и думи, които като червена лампичка светват в съзнанието ни и парират общуването с хората около нас.
Какъв сигнал ще зададеш на "своя светофар" зависи от теб, приятелю...Винаги имаш избор...:)

клуб "Ексклузивен репортер" към УСУ,
при ПГМТ "Вл. Комаров"


Публикувано на: 12 юни 2018 г. / Печат