Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НАЦИОНАЛЕН ПЛЕНЕР "ЧОВЕК И ПРИРОДА" - ВЕТРЕН 2018


image 5591

На 14 август 2018 г. стартира Националният пленер "Човек и природа" - Ветрен - 2018, който ще продължи до 22 август 2018 г. Той се организира за 22-ри пореден път на брега на река Дунав в село Ветрен, по инициатива на Димитър Кулев - председател на групата на Съюза на българските художници - Силистра, със съдействието на Общински съвет и Община Силистра.
През тази година участие в него ще вземат 12 творци в сферата на живописта, скулптурата и графиката. Всички те са изявени художници с доказани творчески достижения на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика. Сред тях са наградените на тазгодишния регионален конкурс - живопис, графика и скулптура "Алианс България", провел се в град Добрич - Христина Гаева - графика и Николай Петров - живопис. Някои от авторите са номинирани за участие и в есенното издание на конкурса, който ще се проведе в София. Това са Таня Кулева - живопис, Коста Дончев - живопис, Калоян Георгиев - скулптура и Димитър Кулев - графика.
Сред поканените да участват в пленера са изявени и авторитетни художници от други градове - Ана Иванова и Ивайло Аврамов - скулптори, преподаватели в Националната художествена академия в град София, Кристина Йосифова - скулптор на свободна практика от София и Херман Гшайдер - скулптор от Австрия. Във Ветрен ще творят и художниците от Силистра - Христина Гаева, Цвета Петрова, Таня Кулева, Стефан Пенчев, Николай Петров и Димитър Кулев.
На 17 август 2018г. в рамките на пленера ще се проведе рисуване на открито край езерото с водните лилии в село Малък Преславец.
Творбите от пленера ще бъдат експонирани в специална изложба, чието откриване ще бъде на 22 август 2018 г. в Художествена галерия - Силистра от 17.00 часа. Всеки художник, участник в пленера, ще дари своя картина на Община Силистра.

Публикувано на: 01 август 2018 г. / Печат