Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА СТАРАТА ГРАДСКА ПЕСЕН "ДУНАВСКИ СПОМЕНИ" В ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ НА СИЛИСТРА


image 5676

Град Силистра за пореден път е домакин на деветнадесетото издание на Фестивала на старата градска песен "Дунавски спомени". Проявата се проведе днес в Салона на Община Силистра.
Като част от празничните дни на град Силистра 2018 г., форматът бележи голям интерес и се е превърнал в традиционен празник на вечните, мелодични и въздействащи стари градски песни. Фестивалът събира изпълнители на шлагерни песни от цялата страна. През тази година ще участват колективи от Силистра, Разград, Главиница и Бургас.
Седем творчески формации от Община Силистра радват силистренци и гостите на града ни. Това са Групите за стари градски песни "Златна есен", "Ретро", "Чар", "Интер" и дует "Обич" при Народно читалище "Доростол-1870", гр. Силистра, известната група "Камбанен звън" и Мъжка вокална група за стари градски песни при Народно читалище "Пробуда-1940" в с. Калипетрово.
Преди началото на концертната програма, всички колективи, съпроводени от Градския духов оркестър, заедно с кмета на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов и директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" г-жа Цветана Игнатова поднесоха цветя пред Паметника на песента в Дунавския парк, единствен в България. Той е символ на песенните традиции в нашия град и богатата музикална култура. Създаден е във връзка с Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен в Силистра през 1910 г. Водещият на събитието разказа и представи забележителностите на града и паметните символи в съседство. Кметът поздрави участниците във фестивала и им благодари за съхраняването и любовта към старата градска песен. Той покани самодейците да разгледат нашия красив град. Фестивалът няма конкурсен характер. Той е създаден и съхранен като песенно богатство.


Публикувано на: 11 септември 2018 г. / Печат